skip to Main Content
ΛΗΜΝΟΣ: Ίσως από τα Ωραιότερα Νησιά της Ελλάδας…Σίγουρα το πιο Παρεξηγημένο!

ΛΗΜΝΟΣ: Ίσως από τα Ωραιότερα Νησιά της Ελλάδας…Σίγουρα το πιο Παρεξηγημένο!

Ένα νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με τρανή ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων (εδώ, κατά την μυθολογία, είχε το εργαστήρι του ο θεός της φωτιάς, Ήφαιστος).

Ένα νησί που κάθε χρόνο πολλοί σκέφτονται να το επισκεφτούν αλλά πάντα αποφασίζουν να πάνε κάπου αλλού… Αυτοί που το αποφασίζουν όμως, δεν το μετανιώνουν στο παραμικρό.

Προορισμός που καλύπτει κάθε τρόπο ζωής και κάθε ύφος διακοπών (εκτός των party animals). Μέρος κυρίως για χαλαρές και ήρεμες διακοπές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρείτε πολλά μέρη να πιείτε το ποτό σας και να “κουνηθείτε” οι πιο νυχτόβιοι.

Μια πολυσχιδής, δαντελωτή ακτογραμμή 259 χλμ. φιλοξενεί απάνεμους όρμους, γραφικά λιμανάκια, κρυστάλλινα νερά και άπειρες φανταστικές αμμουδερές παραλίες. Στις παραλίες της , μπορείτε να απολαύστε ήλιο και θάλασσα αλλά και κάθε είδους θαλάσσιου sport (από πολύ οργανωμένο έως ελεύθερο). Σαράντα – 40 – υπέροχα χωριά και Gourmet routing.

Για άτομα που θέλουν να γευτούν τα πάντα και να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες: από ηφαιστειογενή πετρώματα έως και καλλιτεχνική δράση, συναρπαστικό ιστορικό τουρισμό και routing. Υγροβιότοποι, πεζοπορία με ενδιαφέροντα φυσικά, θρησκευτικά, ιστορικά ερεθίσματα και πόσα πολλά άλλα…

Αν δεν σας έπεισε η εισαγωγή μας σχετικά με το πόσο λάθος έχετε κάνει εάν δεν έχετε επισκεφθεί αυτό το νησί, σίγουρα θα σας πείσουμε στο τέλος της ανάγνωσης αυτού του άρθρου ! ! !

Ιστορικό Routing

Βόλτα στη Μύρινα και το Κάστρο

Κατ’ αρχήν, περάστε μια μέρα στην πρωτεύουσα του νησιού, την Μύρινα. Περπατήστε στα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης και θαυμάστε τα πέτρινα αρχοντικά που θα ξεπροβάλλουν μπροστά σας. Κάντε μια στάση στο Αρχαιολογικό μουσείο της Πόλης το οποίο έχουν φτιάξει οι Ιταλοί. Είναι ένα από τα ωραιότερα μουσεία που έχετε δει ποτέ.

Ξεκουραστείτε λίγο και πιείτε το καφέ σας είτε στα ωραία σοκάκια, είτε πάνω στην θάλασσα με θέα το κάστρο. Σε λίγο, σας περιμένει μια ωραία βόλτα. Πάνω από την γραφική πόλη, θα ανεβείτε στο Βυζαντινό Κάστρο που χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Α’ Κομνηνό. Επισκεφθείτε το και αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε και κανένα ελάφι, καθώς το Κάστρο αποτελεί εδώ και χρόνια πολύτιμο καταφύγιο για τα ελάφια.

Η σημερινή μορφή του ανάγεται στο 1207, όταν ο Ενετός Φιλόκαλος Ναβιγκαγιόζο, Μεγάλος Δούκας της Λήμνου, οχυρώνει την Μύρινα. Ο διάδοχός του όμως Λεονάρδο Ναβιγκαγιόζο είναι εκείνος που ισχυροποιεί το κάστρο και το κρατά υπό την κυριαρχία του επί 45 χρόνια.

Υπέροχη περιπλάνηση και πλούσια ιστορία γι’ αυτούς που θα θελήσουν να μάθουν περισσότερα.

Ηφαιστία

Η πρωτεύουσα των Πελασγών

Οδηγώντας προς το ΒΑ τμήμα του νησιού, κοντά στο σημερινό χωριό Κοντοπούλι, θα την βρείτε, μέσα σε ένα ωραίο τοπίο. Η ζωή της διήρκεσε από το 1000 π.Χ. έως το 1200 μ.Χ. περίπου, ενώ ακμή γνώρισε ιδίως τον 5ο και τον 4ο π.Χ.. Εδώ σώζονται τα ερείπια μιας πολυσύνθετης πόλης εκτάσεως 10 περίπου στρεμμάτων που περιλάμβανε λαμπρά οικοδομήματα, ανάκτορα, λουτρά και χριστιανικές εκκλησίες, ελληνιστικό – ρωμαϊκό θέατρο και Ιερό του 8ου έως 6ου π.Χ. αιώνα αφιερωμένο στη μεγάλη Θεά Λήμνο που ταυτίζεται με τη Θεά Άρτεμη.

Στις συνεχόμενες αίθουσες του Ιερού βρέθηκαν θαυμαστά έργα τέχνης, όπως ολόκληρη σειρά από πήλινα αγάλματα που παρίσταναν Σειρήνες και Σφίγγες. Στα ΝΔ της πόλης ανακαλύφθηκε η νεκρόπολις της Ηφαιστίας μαζί με διάφορα άλλα ευρήματα ενώ δίπλα άλλα τρία νεκροταφεία μεταγενέστερων χρόνων.

Είναι ένας πολύ ωραίος τόπος για να ξεναγηθείτε, διαβάζοντας και λίγα πράγματα παραπάνω και να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο. Η Ηφαιστία κάηκε από τους Πέρσες το 511 π.Χ., ξαναχτίστηκε όμως και απέκτησε ισχυρά τείχη από τους Αθηναίους. Διατηρήθηκε ως πρωτεύουσα ή συμπρωτεύουσα του νησιού έως τον Μεσαίωνα. Υπήρξε το οικονομικό κέντρο του νησιού μέχρι και τον 11ο μ. Χ αιώνα, όταν το λιμάνι της σταδιακά επιχώσθηκε και άρχισε η εγκατάσταση των Βενετών στον γειτονικό Κότζινο.

Kαβείρια

Αρχαία Μυστήρια στο Ιερό των Καβείρων και Σπηλιά του Φιλοκτήτη

Στη Βορειανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται το Ιερό των Καβείρων που απέχει 47 χλμ. από την Μύρινα. Το ιερό αναφέρεται στην Τυρρηνική εποχή. Χρησίμευε για την πραγματοποίηση εδικών εκδηλώσεων, τα περίφημα Καβείρια Μυστήρια.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή, σε ένα άκρως ενεργειακό τόπο, που μπορεί να διαρκέσει περίπου 2 ώρες. Για τους τολμηρούς, η εκδρομή μπορεί να συνδυαστεί με μια βουτιά στη σπηλιά.

Το μέρος κρύβει πολύ μυστήριο και μυστικισμό και έχει να κάνει με τις θρησκευτικές τελετές που γινόταν προς τιμή των Καβείρων. Έτσι προέκυψε και η ονομασία “Καβείρια Μυστήρια”, τα οποία κάποιοι συνδέουν με τα “Ελευσίνια Μυστήρια”.

Κατά την ελληνιστική εποχή, η λατρεία των Καβείρων πήρε διεθνή χαρακτήρα και άτομα απ’ όλο τον κόσμο συνέρεαν στα κέντρα λατρείας τους όπως της Λήμνου, της Σαμοθράκης και των Θηβών.

Το σημαντικότερο γεγονός ήταν ‘η γιορτή της πορφυρίας’ όπου ζωντάνευε η ανακάλυψη της φωτιάς που, όπως θέλει η παράδοση, έγινε στην ίδια τη Λήμνο.

Οι συντεχνίες των μεταλλουργών έπαιζαν ιδιαίτερο ρόλο. Ανέβαιναν στο όρος Μόσυχλο όπου άναβαν καθαρή και αμόλυντη φλόγα με ένα χαλκείο, δηλαδή ένα χάλκινο κάτοπτρο που κρατούσαν απέναντι στον ήλιο, κάτι δηλαδή σαν τη σημερινή αφή της Ολυμπιακής φλόγας!

Μετά το 175 π.Χ. που η Λήμνος έγινε μέλος της Συμμαχίας της Δήλου το νέο φως το έπαιρναν από το ιερό της Δήλου. Επί εννιά μέρες έσβηναν όλες τις φωτιές του νησιού και έστελναν στη Δήλο ένα πλοίο να φέρει το νέο φως.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, έφεραν στο φως το ιερό των Καβείρων, που γνώρισε μακρά περίοδο ζωής τον 8ο π.Χ. 

Στο νότιο πλάτωμα, αποκαλύφθηκε πρόσφατα τελεστήριο των αρχαϊκών χρόνων. Πρόκειται για ένα κτήριο ακανόνιστης ορθογώνιας κάτοψης με κυκλική προεξοχή, που ήταν ένα είδος βωμού ή «βήματος».

Το βόρειο πλάτωμα καταλαμβάνεται από το τελεστήριο των ελληνιστικών χρόνων. Πρόκειται για ένα πρόστυλο κτήριο με δώδεκα δωρικούς κίονες, χωρίς ανοιχτό χώρο μπροστά από την είσοδό του. Το τελεστήριο, που χρονολογείται γύρω στο 200 π.Χ., λεηλατήθηκε και κάηκε κατά τους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους.  

Αφού ξεναγηθείτε στο Ιερό των Καβείρων, επισκεφθείτε την Σπηλιά του Φιλοκτήτη που βρίσκεται ακριβώς από κάτω από το Καβείριο. Κατά την μυθολογία εδώ είχε μεταφερθεί από τους συντρόφους του ο Ομηρικός ήρωας έπειτα από δάγκωμα φιδιού, ελπίζοντας πως θα γιατρευτεί!

Πολιόχνη

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης

Συναρπαστική και συνάμα βιωματική εμπειρία η επίσκεψη στην πιο παλιά πόλη της Ευρώπης, την Πολιόχνη, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Τροία, με την οποία πολιτισμικά πρέπει να είχαν σχέσεις.

Η Πολιόχνη ξεκίνησε από ένα μικρό νεολιθικό χωριό την 4η χιλιετία π.Χ. και εξελίχθηκε σε ακμάζουσα πόλη του Χαλκού. Εξάλλου ανασκαφές που έγιναν στο νησί κατά καιρούς απέδειξαν την ύπαρξη νεολιθικού πολιτισμού στην Πολιόχνη.

Ο κατεξοχήν νησιωτικός αυτός πολιτισμός της 3ης χιλιετίας π.Χ. αναπτύχθηκε στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με το ανατολικότερο σημείο του να είναι η Τροία στα Μικρασιατικά παράλια.

Ο προϊστορικός οικισμός της Πολιόχνης αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 1930, μετά από τις αρχαιολογικές έρευνες στο χώρο που έγιναν από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.

Περιπλανηθείτε λοιπόν, στην αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και δείτε αγγεία, καλύβες, σιταποθήκες, υδραγωγεία και βουλευτήρια μιας άλλης εποχής.

Κουκονήσι

Το παράξενο προϊστορικό νησί

Το Κουκονήσι είναι μια νησίδα στον κόλπο του Μούδρου. Μετά από έρευνες ανακαλύφθηκε ότι εκεί υπήρχε σημαντικός προϊστορικός οικισμός. Σύμφωνα με τον θρύλο σ’ αυτά κατοικούσαν οι Κούκονες, οι οποίοι ήταν πελώριοι και άγριοι και ζούσαν απομονωμένοι στο νησάκι χωρίς να έχουν σχέσεις με τους υπόλοιπους κατοίκους της Λήμνου. Κάποτε αποφάσισαν να κλειστούν στα σπίτια τους και να μην ξαναβγούν. Έτσι εξαφανίστηκαν.

Ο θρύλος έχει ενδιαφέρον, αν συνδυαστεί με τους Κίκονες, λαό της Θράκης, τους οποίους αναφέρει ο Όμηρος (Ιλιάδα Β 846, Οδύσσεια ι 39) ως συμμάχους των Τρώων και ο Ηρόδοτος ως τους πρώτους αμπελουργούς της Θράκης. Γενάρχης τους θεωρείτο ο Κίκων, γιος του Απόλλωνα και της

Ροδόπης.

Για την απρόσκοπτη οδική πρόσβαση των αγροτών έχει κατασκευαστεί από παλιά ένας υπερυψωμένος λιθόστρωτος δρόμος με δυο γεφύρια, ώστε να μην εμποδίζεται η κίνηση του θαλάσσιου νερού, τον οποίον μπορείτε να περπατήσετε.

Στην συνέχεια, μπορείτε να επισκεφτείτε τον Μούδρο, με την όμορφη παραλία του, αλλά και το απολιθωμένο δάσος του.

Σε όλα τα παραπάνω μέρη περιττό είναι νομίζουμε να αναφέρουμε, την λήψη φωτογραφικών εικόνων, σε ένα σύμπλεγμα ιστορικών τοπίων και ευρημάτων, με φόντο πάντα το απαράμιλλο μπλε του Αιγαίου.

Αξιοθέατα Φύσης και Ενδιαφέροντα

Αλλάζουμε ρώτα και από το ιστορικό Rooting, μεταφερόμαστε στο Φυσιολατρικό, με πολύ ωραία έως συγκλονιστικά spots και αξιοθέατα.

Λίμνη Αλυκή &  Χορταρόλιμνη

Η Αλυκή είναι μία παράκτια αλμυρή λιμνοθάλασσα ενώ, δίπλα της σχεδόν η Χορταρολίμνη, είναι ένα παράκτιο, εποχιακό, υφάλμυρο έλος. Οι λίμνες Αλυκή και Χορταρολίμνη βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της νήσου Λήμνου, κατά μήκος της παράκτιας ζώνης.  

Οι δύο υγροβιότοποι της Αλυκής και Χορταρολίμνης βρίσκονται σε εξαιρετική, σχεδόν ιδανική, κατάσταση φυσικότητας. Ειδικά η Αλυκή είναι ίσως η μόνη φυσική αλμυρή λίμνη σε τέτοια έκταση σε όλη την Ελλάδα που δεν έχει επηρεαστεί από τον άνθρωπο.

Η Αλυκή και η Χορταρολίμνη συντηρούν έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από σπάνια και απειλούμενα είδη που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις και από την Ελληνική Νομοθεσία. Επίσης είναι άξιο να αναφερθεί ότι,  η γεωγραφική θέση της συγκεκριμένης περιοχής είναι μεγάλης σπουδαιότητας για αρκετά μεταναστευτικά πτηνά που χρησιμοποιούν την περιοχή ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης. Στην ευρύτερη περιοχή θα συναντήσετε και τα απίθανα φλαμίγγος.  

Αξίζει και έχει ενδιαφέρον μια περιπλάνηση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αν είστε τυχεροί και birds watching.

Κοντοπούλι

Δίπλα στις γραφικές λίμνες, στην Αλυκής και Νότια  Χορτολίμνης, αξίζει να επισκεφτείτε το  Κοντοπούλι , ένα ωραίο μεσόγειο κεφαλοχώρι, με πέτρινα σπίτια, με όμορφη πλατεία πλαισιωμένη από  παραδοσιακά σπίτια. Εκεί μπορείτε να κάνετε και ένα διάλειμμα για καφέ ή φαγητό στα γραφικά καφενεδάκια.

Το χωριό πρωτοαναφέρεται το 1739, αλλά σίγουρα υπήρχε από τα χρόνια της άλωσης το 1453. Στην περιφέρεια του χωριού υπήρχαν αρκετοί μικροί οικισμοί που ορισμένοι αναφέρονται από τα βυζαντινά χρόνια. Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από την Ηφαιστία, τον Κότσινο και τον Άγιο Υπάτιο. Σώζονται αρκετά αξιόλογα αρχοντικά που δείχνουν τον πλούτο και την ομορφιά, και την πλούσια παράδοση της λαξευμένης πέτρας.

Το Κοντοπούλι έγινε πανελλαδικά γνωστό ως τόπος εξορίας. Στο Κοντοπούλι έζησε ως εξόριστος για ένα διάστημα κι ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γ.Ρίτσος. Κατά την περίοδο της διαμονής του στο Κοντοπούλι, έγραψε το «Καπνισμένο Τσουκάλι» και το «Ημερολόγιο Εξορίας».

Αμμοθίνες: Η έρημος  Σαχάρα της Λήμνου

Βάζουμε τα κατάλληλα ρούχα να αισθανόμαστε ότι πάμε για περιπέτεια και ξεκινάμε προς τα βόρεια του νησιού της Λήμνου, 3 χιλιόμετρα πάνω απ’ το χωριό Κατάλακκος .

Εκεί, ακολουθώντας ένα χωματόδρομο, θα φτάσουμε στην ταμπέλα όπου μπροστά τους απλώνονται οι περίφημες Αμμοθίνες σε έκταση 70 στρεμμάτων περίπου.

Οι Αμμοθίνες αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο για την Ευρώπη τοπίο που προσελκύει ολοένα και περισσότερους λάτρεις των αξιοπερίεργων της φύσης. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν το ξέρει αλλά πραγματικά αξίζει. Super βιωματική εμπειρία! Μπορείς κυριολεκτικά να τρελάνεις φίλους και γνωστούς με τις φωτογραφίες που θα τραβήξεις, καθώς σίγουρα δεν γνωρίζουν την ύπαρξη τους.

 Όπως και στη Σαχάρα, έτσι και στη Λήμνο, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι ανασχηματίζουν συνεχώς τη μορφή αυτών των χρυσαφένιων βουνών από άμμο, με αποτέλεσμα ένα ασυνήθιστο οπτικό θέαμα κόντρα στην καταγάλανη θάλασσα.

Αποτελούν σημαντικούς αλλά και ευαίσθητους οικότοπους. Σε αυτές υπάρχουν φυτά και ζώα που είναι ανθεκτικά και προσαρμόζονται εύκολα στις δύσκολες συνθήκες του περιβάλλοντος.

Συναρπαστική και μοναδική εμπειρία που αξίζει να βιώσετε από κάθε άποψη! Τόσο από πλευράς οικοσυστήματος όσο και για τα παιχνίδια που μπορείτε να απολαύσετε και τις φωτογραφίες που μπορείτε να τραβήξετε με φίλους, οικογένεια και παιδιά.

Στη συνέχεια, μπορείτε να συμπληρώσετε την ημέρα σας με ένα πολύ ωραίο μπάνιο στο Γομάτι, μια ωραία και μεγάλη σε μήκος παραλία. Αν θελήσετε, υπάρχει και Μπαράκι με όλα τα απαραίτητα .

Φαρακλά. Η εξαίσια Υπαίθρια Γκαλερί

Στο Γομάτι, δεν θα το τερματίσουμε γιατί έχουμε ένα ακόμα ενδιαφέρον κομμάτι του νησιού να δούμε. Η Λήμνος είναι ηφαιστειογενές νησί και για τον λόγο αυτό θα πάμε με λαχτάρα να συναντήσουμε ένα ακόμη  εντυπωσιακό τοπίο.

Τα Φαρακλά θα είναι η επόμενη στάση μας! Είναι η περιοχή με πετρώματα που αφήνουν άναυδο τον επισκέπτη με την ομορφιά τους. Το τοπίο μοιάζει με σεληνιακό, με περίεργους σχηματισμούς πετρωμάτων σε διάφορα σχήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα κύματα της θάλασσας που χτυπάνε τους βράχους.

Θα μπορούσε να είναι μια Υπαίθρια Γκαλερί. Γεωμετρικά σχήματα, μεταφορικές απεικονίσεις, γλυπτά και θεματικές ενότητες, φανταστικός χώρος για φωτογράφηση ρούχων και κοσμημάτων και τόσα πολλά άλλα.

Προτείνω να βρεθείτε εκεί απογευματάκι, όταν ο ήλιος κατεβαίνει και δημιουργεί αυτή την χρυσαφένια απόχρωση, η οποία στον φωτογραφικό φακό γράφει τρομερά, ενώ παράλληλα δεν θα ζεσταθείτε.

Παναγία η Κακαβιώτισσα

Μια ωραία αφορμή για ευχάριστη πεζοπορία σε χαμηλή βλάστηση, ανάμεσα από ενδιαφέροντα βράχια σε διάφορα σχήματα και με καταπληκτική θέα. Η διαδρομή αξίζει τόσο όσο και η επίσκεψη στο γραφικό ξωκκλήσι της Παναγιάς που είναι μοναδικό στον κόσμο για την αρχιτεκτονική του. Βρίσκεται κάτω από μια σπηλιά και δεν έχει στέγη. Η “Παναγιά η Κακαβιώτισσα”, όπως ονομάστηκε η εκκλησία από το βουνό Κάκαβο, βρίσκεται κοντά στο χωριό του Ζεματά, μόλις 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το λιμάνι της Μύρινας.

Το εκκλησάκι εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1300 και εκεί επέλεξαν ερημίτες μοναχοί να ασκητέψουν. Μέχρι και σήμερα, αποτελεί ένα σημείο απόλυτης ησυχίας και μοναδικής αισθητικής. Κάτω από το βραχώδες μπαλκόνι, οι ασκητές έχτισαν τον μικρό ναό για να τελούν τη θεία λειτουργία οι μοναχοί. Με το πέρασμα των χρόνων, οι μοναχοί έφυγαν από τη ζωή και ο τελευταίος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Λήμνο και να πάει στο Άγιο Όρος. Νέοι μοναχοί δεν ήρθαν στο ξωκκλήσι, το οποίο έμεινε ως αξιοθέατο του νησιού. Στο εξωκλήσι γίνεται μόνο μια λειτουργία το χρόνο, κάθε Τρίτη μετά τη Λαμπρή και φυσικά μεταφέρεται και η εικόνα της Παναγίας Κακαβιώτισσας, Τις υπόλοιπες μέρες, το ξωκκλήσι της «Παναγιάς της Κακαβιώτισσας» αποτελεί ησυχαστήριο για εκείνους που θέλουν να απομονωθούν και να προσευχηθούν.

Χωριό Κάσπακας και  Καταρράκτες

Πολύ ωραία ιδέα να συνδυάσετε την επίσκεψη στο χωριό και τους καταρράκτες και μετά να πάτε για μπάνιο στην ωραία παραλία, του Αγίου Ιωάννη. Σε κοντινή απόσταση από την Μύρινα, θα φτάσετε στην περιοχή αλλά μην μπερδευτείτε αν ακούσετε τους ντόπιους να ονομάζουν το αξιοθέατο αυτό  «Κρεμαστά Νερά».

Ο Κάσπακας είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού. Ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα ή στις αρχές του 12ου από το ναύαρχο του βυζαντινού στόλου Κάσπακα σε κτήμα που του παραχώρησε ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α´ ο Κομνηνός.

Το τοπίο στους Καταρράκτες Κάσπακα είναι ονειρικό. Ένας δυνατός ήχος θα σας προειδοποιήσει, ενώ πλησιάζοντας και φθάνοντας εκεί θα αντικρίσετε τον καταρράκτη και τα κρυστάλλινα νερά του, που πέφτουν από ύψος 15 μέτρων. Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου που δημιουργείται, σχηματίζουν μικρές  βάθρες, όπως στην Σαμοθράκη, όπου θα δείτε καβουράκια ή ακόμα και μικρές χελωνίτσες να κολυμπούν.

Παλιότερα σύμφωνα με τις καταγραφές, υπήρχε και ένας νερόμυλος, χτισμένος από πέτρα, που λειτουργούσε με τη δύναμη και την ορμή του νερού.

Μετά την επίσκεψη στους καταρράκτες και το χωριό, σας περιμένει μια πολύ ωραία παραλία ο ´Αγιος Γιάννης’, όπου αν έχετε όρεξη, κάνετε και μια επίσκεψη στο ομώνυμο εκκλησάκι, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στα βράχια της ακτής και χρονολογείται περίπου, το 1858 .

Οι παραλίες της Λήμνου

ΚΕΡΟΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ & ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Αυτή αξίζει μια μνεία παραπάνω λόγω της ιδιαιτερότητας της. Θα τη λατρέψετε, εάν είστε λάτρης των θαλάσσιων extreme sports αλλά και της φύσης.

Μια παραλία, όπου κάθε χρόνο Έλληνες και ξένοι λάτρεις του είδους, συγκεντρώνονται στο νησί για να απολαύσουν το πάθος τους, να εκπαιδευτούν, να συναντήσουν μέλη της παγκόσμιας κοινότητας των φανατικών του είδους.

Το Κέρος Λήμνου είναι ένα από τα πιο αγνά μέρη της χώρας, που έχει ξεφύγει από τη μαζική  παραθεριστική εκμετάλλευση και έχει διαμορφώσει ένα δικό του ιδιαίτερο life style , συναντώντας το eco system στην ενδοχώρα του Κέρους, όπου υπάρχει ο υδροβιότοπος της Αλύκης και Χορταρόλιμνης.

Εδώ λοιπόν, υπάρχουν οργανωμένα camps, από τα πολύ απλά έως πλέον luxury, τα οποία έχουν τον ίδιο ακριβώς παρανομαστή: Την Φύση! Εδώ λοιπόν μπορείτε να κάνετε τις διακοπές σας αν είστε λάτρης του είδους των θαλάσσιων extreme sports ή απλώς να μείνετε για μερικές ημέρες και να απολαύσετε μοναδικές εμπειρίες .  

Οι χώροι, η οργάνωση, ο κόσμος από όλα τα σημεία της γης, θα σας εκπλήξουν. Μοναδικές στιγμές, μοναδικές πολυπολιτισμικές παρέες που γίνονται ένα στο τέλος της βραδιάς και μπροστά από τη φωτιά συζητούν για Surfing, windsurfing, αλλά και kitesurfing. Συζητούν για εμπειρίες, πάνω στα κύματα της  Λήμνου που  γίνονται μαγικά χαλιά για ταξίδια στο μπλε του Αιγαίου αλλά και άλλα άπειρα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μέσα σε μία άκρως φιλική και free style διάθεση.

Το πρωί, εκτός των θαλάσσιων δράσεων, θα μυηθείς σε οικολογικές δράσεις και θα καταλάβεις  πραγματικά τι σημαίνει η προστασία μίας περιοχής γιατί –όπως σωστά διατυπώνουν- «μόνο όταν ζήσεις στο μεγαλείο της φύσης θα την εκτιμήσεις και θα τη σεβαστείς». Εδώ, οργανώνονται πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους με ποδήλατα. Η επιστροφή στο χώρο του camp, όταν είναι δυνατόν, γίνεται με κανόε καγιάκ. Στα spots, θα μπορέσεις να βρεις κάθε είδους εδέσματος, καφέ και κρύες μπύρες και να απολαύσεις την δύση.

Είναι σαν να ζεις σε ένα άλλο ονειρικό κόσμο, βγαλμένο από ταινία. Εδώ, δεν διαχωρίζονται στις δραστηριότητες ούτε ηλικία ούτε φύλο. Όλοι θα βρουν το πλαίσιο τους, το κοινό τους,  την παρέα τους και όσοι το χρειάζονται την ανάλογη καθοδήγηση (ειδικά για γυναίκες, παιδιά, αρχάριους).  

Υπόλοιπες Παραλίες Γεωγραφικά

Ένα είναι σίγουρο: σε κάθε περίσταση, ανάλογα με την διάθεση σας και το πρόγραμμα σας, θα βρείτε μία απ’ αυτές να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας. Είτε επιθυμείτε μια ήσυχη και απομονωμένη παραλία είτε αναζητάτε μια κοσμική, με πολλές δράσεις και αθλητικό life style .

Ήδη στις παραπάνω περιγραφές μας, σας έχουμε αναφέρει αρκετές ωραίες παραλίες να τις συνοδέψετε με τα αντίστοιχα γεωγραφικά αξιοθέατα.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε πάλι είναι το γεγονός ότι η Λήμνος με ακτογραμμή 260 χιλιομέτρων, διαθέτει πάρα πολλές και φανταστικές παραλίες. Θα ήταν πολύ κουραστικό να σας παρουσιάζαμε την κάθε μια. Επομένως, θα σας δώσουμε μια όσο πιο πλήρη λίστα και αναλόγως την εποχή, τη παρέα και των υπόλοιπων συνθηκών θα αναζητάτε λεπτομερή πληροφόρηση.

Βόρειες παραλίες : Ζεματάς (Παναγιά), Νεφτίνα (Κοντοπούλι),  Μπουρνιάς (Βάρος), Κότσινας (Κότσινας),  Άγιος Ερμόλαος (Ατσική), Γομάτι (Κατάλακκο)

Ανατολικές παραλίες : Κέρος (Καλλιόπη), Μακρύς Γιαλός (Καμίνια), Άγιος Ιωάννης (Καμίνια).

Νότιες παραλίες : Μικρό Φαναράκι (Μούδρος), Μεγάλο Φαναράκι (Μούδρος), Θάνος (Θάνος), Χαβούλι (Μούδρος), Εβγάτης ή Ζεματάς (Θάνος), Λουρί (Σκανδάλη)

Δυτικές παραλίες : Άγιος Ιωάννης (Κάσπακας), Αυλώνας (Μύρινα), Ρωμέικος Γιαλός (Μύρινα), Ρηχά Νερά (Μύρινα), Τούρκικο γιαλό (Μύρινα), Πλατύ (Πλατύ)

Και λίγο Gourmet Routing 

Η γαστρονομία της Λήμνου είναι ξεχωριστή με πολύ ευφάνταστη προσέγγιση και με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και πρώτες ύλες που δημιουργούν γευστικές εκπλήξεις.

Σε κάθε χωριό, υπάρχουν εστιατόρια και ταβερνάκια και είναι δεδομένο ότι όπου κι αν πάει κανείς, θα φάει καλά. Το νησί δεν έχει στηριχθεί στον τουρισμό και οι ντόπιοι επαγγελματίες της εστίασης δεν αναζητούν μαζική κατανάλωση. Θα προσέξουν τον πελάτη και θα φροντίσουν να του σερβίρουν ποιοτικό φαγητό.

Είναι από τα μέρη που λες : σήμερα θα πάμε να φάμε σε αυτό το μέρος ή  χωριό αυτή την σπεσιαλιτέ. Είναι δύσκολο να καλύψεις όλο αυτό το εύρος αλλά θα σας δώσω μια πρώτη γεύση. Τα υπόλοιπα θα τα ψάξετε μόνοι σας.

Στα Λύχνα στο Πλατύ, στις Σαρδές στο Γομάτι, στον Κότσινα, στο Διαπόρι αλλά και στη Μύρινα βρίσκει κανείς ποιοτικό φαγητό σε πολύ καλές τιμές. Ταρτάρ ροφού, καρπάτσιο ξιφία. Προβατίνα στον ξυλόφουρνο. Αρνί στο φούρνο με ρύζι και τυρί. Φλομάρια με θαλασσινά. Σαγανάκια με ντόπιο μελίχλωρο.  Σαλάτες φρέσκες με λαχανικά και θαλασσινά. Κοκόρια και κουνέλια στην κατσαρόλα. Για θαλασσινά, στον Αγ. Ιωάννη Κάσπακα,  στον γραφικό κόλπο του Κότσινα και σίγουρα στο Πλατύ. Θα συναντήσεις νέους ανθρώπους που έχουν τη γνώση, είναι απόλυτα επαγγελματίες, απλοί, φιλικοί και ευγενικοί.

Τέλος, πρωινό µε µπουγάτσα στον Ναυτίλο του Κοντιά ή ζεστά ψωµάκια από το φούρνο του Χρυσάφη και πριν μπεις στο πλοίο για την επιστροφή, φρόντισε να πάρεις μαζί σου τοπικά τυριά του Χρυσάφη (καλαθάκι, µελίχλωρο και κασκαβάλι), τα φλοµάρια (ντόπια ζυµαρικά), τα γλυκά σαµσάδες και βενιζελικά και κρασιά του νησιού.

Αν μετά απ’ όλα αυτά δεν σας έχω πείσει ότι η επόμενη αναζήτηση σας για διακοπές θα πρέπει να είναι σε αυτό το νησί τελειώνω την φάση της ζωής μου σαν Αισθητικός Ταξιδιώτης .

Back To Top
×Close search
Search