skip to Main Content
ΦΟΛΟΗ

ΦΟΛΟΗ

Το δάσος των Κενταύρων

Κάτι που δεν πρέπει να χάσετε

Το Δάσος της  Φολόης είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε , εάν βρίσκεστε στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας , ή σε κοντινούς νομούς .

Επιπροσθέτως , θα έλεγα , ότι αξίζει να προγραμματίσετε ένα  ζεν  σαββατοκύριακο ειδικά Άνοιξη , ή Φθινόπωρο, ή περιόδους χωρίς βροχές και να απολαύσετε  ηρεμία , χαλάρωση , περίπατο , μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον .

Επιπροσθέτως η ευρύτερη  περιοχή έχει πολλά ενδιαφέροντα μέρη , σε όποιο νομό και αν κινηθείτε  Ηλείας , Αρκαδίας , με νερά , ποτάμια , λίμνες και ωραία τοπία .


Τοποθεσία

Η Φολόη απέχει κοντά στα 20 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία. Απλώνεται σε μια έκταση 42.000 στρέμματα, και αποτελεί ένα από τα σπανιότερα δρυοδάση της Ευρώπης και το μοναδικό των Βαλκανίων. Είναι εντελώς επίπεδο, χάρη στο γεγονός πως βρίσκεται πάνω στο ομώνυμο οροπέδιο.


Ιστορία

Το όνομά της η Φολόη το πήρε από τον Κένταυρο Φόλο, που κατοικούσε στο δάσος. Ο Φόλος ήταν φίλος του Ηρακλή, κι αυτό είναι εντυπωσιακό, διότι οι Κένταυροι δεν φημίζονταν για τις φιλίες τους. Για την ακρίβεια, ο Φόλος, μαζί με τον Χείρωνα του Πηλίου, ήταν οι μόνοι «καλοί» Κένταυροι. Ο Φόλος σκοτώθηκε κατά λάθος από βέλος του Ηρακλή, όταν ο τελευταίος ενεπλάκη σε σύρραξη με τους υπόλοιπους Κενταύρους, που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις φιλίες γενικότερα, και δη τη δική τους.

«Η πινακίδα στην τελευταία στροφή πριν το δάσος εξακολουθεί να γράφει «επισκεφθείτε το μπαλκόνι της Ηλείας, το μέρος όπου έζησε ο Κένταυρος Φόλος».

Φυσιογνωμία

Πλατύφυλλες βελανιδιές δημιουργούν ένα σχεδόν παραμυθένιο σκηνικό, όμοιο των αρχαίων δασών της Πελοποννήσου. Στο παρελθόν χαρακτηριζόταν από πλούσια πανίδα, καθώς μπορούσε να δει κανείς ζαρκάδια, ελάφια και αγριογούρουνα. Στις μέρες μας συναντάμε αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, σκαντζόχοιρους, χελώνες και πολλά πτηνά.


Μια ωραία Βόλτα Αναζητώντας τους Κένταυρους

Έχοντας κάνει στάση στο ομώνυμο χωριό Φολόη, βρισκόμαστε στο πολυπόθητο δάσος… Θα το καταλάβετε αμέσως – βάλτε σημάδι το Μουσείο Φολόης. Πάρτε φαγητό, καλή παρέα και αράξτε κάτω από την καταπράσινη ομπρέλα από βελανιδιές. Κλειστέ τα μάτια σας και μπορεί να ακούσετε τους Κενταύρους να περπατούν στο Δάσος.

Αφού ξεκουραστείτε, όσοι έχετε όρεξη για πεζοπορία και περιπλάνηση επιλέξτε ένα από τα πολλά μονοπάτια που οδηγούν σε ξέφωτα και διάφανα ρυάκια. Στο δρόμο θα συναντήσετε λουλούδια, πλούσια βλάστηση και φυσικά πολλά, μα πολλά κοπάδια. Προβατάκια, κατσικάκια και οι χαλαροί τσοπάνηδες κάνουν τη βόλτα τους εκεί γύρω.


Το μονοπάτι που ξεκινά από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και καταλήγει κοντά στη διασταύρωση Φολόη-Κούμανη είναι ένα από τα πολύ εύκολα μονοπάτια που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι (καλό είναι βέβαια να φοράτε αθλητικά και άνετα ρούχα).


Μια από τις καλύτερες διαδρομές  είναι αφού ξεκινήσετε από το Μουσείο Φολόης –το οποίο, αν πετύχετε ανοικτό, θα σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το δάσος και αναλυτικές προτάσεις για διαδρομές –  να ακολουθήσετε τον δασικό δρόμο προς το φαράγγι του Ερύμανθου, όπου και θα συναντήσετε πέτρινα γεφυράκια, νερόμυλους και μικρές σπηλιές.

Αρθογραφία Περιγραφή :  MacGyver

Back To Top
×Close search
Search