skip to Main Content
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ένα Μνημείο στα βάθη της φύσης

Μονή; Μνημείο; Αρχιτεκτονικό Θαύμα;
Μάλλον όλα αυτά και κάποια άλλα μαζί!

Αξίζει 1000% όταν βρεθείτε κάπου κοντά Τρίκαλα, Περτούλι, Ελάτη ή από την άλλη πλευρά Μετέωρα ή Καλαμπάκα, να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα να δείτε την Μονή αλλά και την ευρύτερη περιοχή Ασπροποτάμου.

Η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα μεταβυζαντινά μνημεία του 18ου αιώνα. Ο φερώνυμος ναός είναι το μόνο κτίσμα που σώζεται σήμερα. Με την πρωτότυπη και επιβλητική αρχιτεκτονική του και τον πλούσιο διάκοσμο, βρίσκεται  φωλιασμένος μέσα σε ένα καταπράσινο κατάφυτο από έλατα δάσος, σε μια  από τις ομορφότερες και επιβλητικότερες ορεινές περιοχές της Ελλάδας.

Η μοναδική Αρχιτεκτονική και οι 13 τρούλοι!

Πρόκειται για έναν ναό με ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και  είναι χτισμένος στα περίπου 1.000 μέτρα υψόμετρο και κρυμμένος ανάμεσα σε πανύψηλα έλατα, σε ένα συναρπαστικό τοπίο.

Συναποτελείται από τον πολύτρουλο και πολύκογχο κυρίως ναό και τον ανακαινισμένο σήμερα νάρθηκα. Ο ναός καλύπτεται με στέγη από πλάκες σχιστόλιθου πάνω από την οποία υψώνονται οι επιβλητικοί τρούλοι και τρουλίσκοι κτιστοί.

Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό του Ιερού Ναού είναι ο πλούσιος πλαστικός διάκοσμος καθώς και  τα αξιόλογα ανάγλυφα λαϊκής τεχνοτροπίας που κοσμούν το εξωτερικό μέρος του ναού.

Αναστήλωση

Το σύνολο του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής υπέστη το 1943 την καταστροφική λαίλαπα των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων. Η Μονή της Αγίας Ζώνης καταστράφηκε ολοσχερώς και ο Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού (το νέο Καθολικό της Μονής της Αγίας Ζώνης) υπέστη σοβαρότατες φθορές.  Από τα τέλη της δεκαετίας του ’50, με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής, που δεν έπαψαν ποτέ να εκδηλώνουν την έμπρακτη αγάπη και το ενδιαφέρον τους για το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες αναστηλώσεως του Ναού. Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων πραγματοποιεί εργασίες συντηρήσεως του κτιρίου του ναού και αναπλάσεως του περιβάλλοντος χώρου.

Δεν είναι Πρόταση, είναι Προτροπή

Θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα, ένα διήμερο/ τριήμερο, στην περιοχή Ασπροποτάμου, ένα μέρος μαγικό για όλες τις εποχές του χρόνου, με την μαγεία του, να εναλλάσσεται και να αλλάζει «κουστούμι» την κάθε εποχή.

Καταπληκτικές εικόνες με τα χιόνια και τους μικρούς παγωμένους   σταλακτίτες ,συναρπαστικές διαδρομές με τα πόδια, δίπλα στα ποτάμια και τα δάση ή με όχημα 4Χ4 .

Ο καταπληκτικός ορίζοντας, αγναντεύοντας τις κορφές της Νότιας Πίνδου, σε εξιτάρει και σε κάνει, να μην θέλεις να τραβήξεις την ματιά σου από τα τοπία, να θες να πας παντού!                                                                      

Για τις εποχές με καλύτερο καιρό και συνθήκες, εξαίσιοι χώροι για pick nick, βόλτες κατά μήκος των ποταμών και γεφυριών, μπάνιο και βουτιές στο ποτάμι. Παντού νερά, ποτάμια, μεγαλοπρεπή δάση και βλάστηση με διάφορα είδη πουλιών και ζώων. Μάλιστα θα συνιστούσα και μεγάλη προσοχή μην έρθετε αντιμέτωποι με καμία αρκούδα ή αρκουδάκι (γεγονός που μου έχει συμβεί)!

Τα γύρω χωριά το χειμώνα ερημώνουν αλλά αυτό προσθέτει ένα πολύ μεγάλο suspense, όταν τα επισκέπτεσαι. Το καλοκαίρι, ως δια μαγείας γεμίζουν κόσμο και ενέργεια.

Υπάρχουν όχι πολλά αλλά ωραία καταλύματα διάφορων κατηγοριών στην ευρύτερη περιοχή, πολύ καλό φαγητό και αυθεντικό κυνήγι για τους λάτρεις του είδους.

Μερικές φορές τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψει κάποιος αυτά που πραγματικά θέλει και αισθάνεται. Δεν ξέρω αν μπόρεσα να σας δώσω μια εικόνα και ένα ολοκληρωμένο ερέθισμα για επίσκεψη σε αυτό το μέρος.

Το προσπάθησα, από την άλλη πρέπει να παραδεχτώ ότι είμαι επηρεασμένος από την μαγεία του. Ίσως αυτό αιτιολογεί και την απόφαση μου να κάνω και την βάπτιση του γιού μου στην συγκεκριμένη Μονή.

Back To Top
×Close search
Search