skip to Main Content
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

Σας αρέσουν η φύση, το βουνό, οι καταρράκτες;

6 Αναζωογονητικές Προτάσεις  με Ωραίους Περιπάτους και Εντυπωσιακούς Καταρράκτες.

Σας  αρέσει το περπάτημα στη φύση και στο βουνό, ανάμεσα από φαράγγια, ωραία μονοπάτια καταρράκτες και συναρπαστική θέα;

Αξίζει να Δείτε 6 συναρπαστικές εναλλακτικές στη Βόρεια Εύβοια.         

Έναν ιδανικό προορισμό, για ένα ήρεμο κι αναζωογονητικό μονοήμερο ή Σαββατοκύριακο σε μια πολύ προσιτή απόσταση από την Αθήνα.

Τοπία και ορίζοντες μοναδικοί, δάση με κάθε λογής δέντρα, πολύβουα ποτάμια, ειδυλλιακοί καταρράκτες και ψηλές βουνοκορφές, αγναντεύοντας τον γαλήνιο Ευβοϊκό κόλπο και το ατίθασο Αιγαίο, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Αυτές είναι οι επιλογές που προτείνουμε ότι αξίζει να δείτε: απλώς επιλέξτε και φτιάξτε το πρόγραμμα σας, ανάλογα!

Οι καταρράκτες του Δρυμώνα

Μια πολύ ευχάριστη βόλτα σε ένα καταπράσινο και άκρως ενδιαφέρον τοπίο. Το δασαρχείο έχει διαμορφώσει τουριστικά την περιοχή, με μικρό δίκτυο μονοπατιών, γέφυρες και παγκάκια, ανάμεσα στα πυκνά δάση της περιοχής, με έλατα και μαύρη πεύκη.

Ο μεγαλύτερος από τους καταρράκτες έχει ύψος 15 μέτρων ενώ οι μικρότεροι συμβάλλουν συμπληρωματικά στην σκηνοθεσία ενός εντυπωσιακού σκηνικού. Η διαδρομή «ακολουθεί» τον ποταμό Σηπιά και έχει μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων, πριν καταλήξει στους εντυπωσιακούς καταρράκτες και τις μικρές λίμνες που σχηματίζουν.

Αφού εξερευνήσετε το σημείο με τους καταρράκτες, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που περνά μέσα από το δάσος και φτάνει στην ψηλότερη κορυφή του όρους Ξηρού, στα 990 μέρα, από όπου η θέα θα σας ανταμείψει.

Οι καταρράκτες Δρυμώνα βρίσκονται ανάμεσα στο ομώνυμο χωριό και την Κερασιά, στα 620 μέτρα. Το σημείο είναι κοντά στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, είκοσι χιλιόμετρα από τις Ροβιές και 25 από τη Λίμνη.

Φαράγγι του Νηλέα ή της Μπουλοβίναινας

Έξω από το χωριό Αγία Άννα, 3 χιλιόμετρα δυτικά σε μια ορεινή περιοχή υπάρχει αυτό το ξακουστό και εντυπωσιακό φαράγγι. Η ιστορία αναφέρει ότι κατά την επανάσταση του 1821 η Μπουλοβίναινα θέλοντας να αποφύγει τους Τούρκους έπεσε μέσα σ’ αυτό και από τότε πήρε το όνομά της.

Μέσα από το φαράγγι κυλάει ο ποταμός Νηλέας, ο οποίος έχει τις πηγές του στο όρος Ξηρόν. Προσεγγίζοντας λοιπόν την Αγία Άννα, ο επισκέπτης φτάνει εκέι μέσω του οικισμού της Παλαιόβρυσης.

Το Φαράγγι του Νηλέα, βρίσκεται σε μια δασώδη περιοχή και είναι η άλλη απόδοση της ονομασίας, που προέρχεται από τον ομώνυμο ποταμό, ο οποίος διασχίζει το φαράγγι. Οι πήγες του ξεκινούν ψηλά από το χωριό Κερασιά όπου ενώνεται με τον Κηρέα και εκβάλουν στο Αιγαίο Πέλαγος στην παραλία της Κρύας Βρύσης στην αρχαία Κήρινθο.

Αναφορές στον ποταμό υπάρχουν από τον Όμηρο ενώ σύμφωνα με τον Στράβωνα, τα πρόβατα που έπιναν από το νερό του Κηρέα γεννούσαν άσπρα, ενώ τα πρόβατα που έπιναν από τον Νηλέα γεννούσαν μαύρα πρόβατα.         

Πρέπει να τονίσουμε ότι το πέρασμα του φαραγγιού έχει υπολογιστεί σε πορεία των 7 – 8 ωρών και είναι σε πολλά σημεία δύσβατο, ενώ σε μερικά σημεία χρειάζεται κολύμπι.

Το τοπίο είναι μοναδικό: Ο ποταμός Νηλέας κατά την μακροχρόνια διαδρομή του, διαμόρφωσε συνολικά την μορφολογία του τοπίου και των εκεί λόφων και βουνών σε μια άγρια με βράχους συνεχόμενη χαράδρα με το ύψος των δύο πλευρών να φτάνει μέχρι τα 80 μέτρα.

Θα πάτε είτε, από την Αγία Άννα (2 χιλιόμετρα) και φυσικά μέσω Χαλκίδας και κατόπιν Κεράμειας (71 χιλιόμετρα). Είτε με το ferry από την Αιδηψό, (46 χιλιόμετρα), μέσω Λίμνης.

Το Κρυμμένο Μονοπάτι Καταρρακτών ‘Παπάδες’

Κάτι το απίστευτα πολυδιάστατο και εντυπωσιακό λαμβάνει χώρα σε αυτόν εδώ τον τόπο. Μια σύνθεση παράξενων  γεωμορφολογικών σχηματισμών που με τις υδατοπτώσεις συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο και χαρίζουν μια εμπειρία ζωής στον επισκέπτη.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μια μοναδικής ποικιλίας βλάστηση όπου συναντά κανείς την προστατευόμενη Ευβοϊκή Δρυ, τον Φράξο, τον Ιταμό (ίσως το μακροβιότερο δέντρο της Ευρώπης), Πεύκη και Μαύρη Πεύκη, εντυπωσιακά δέντρα ριζωμένα στα βράχια.            

Είναι όμως μια περιπετειώδης και δύσκολη διαδρομή η οποία  φυσικά αποζημιώνει με τις συναρπαστικές εναλλαγές τουντοπίου αλλά και τις πολλές δραστηριότητες που μπορεί να προσφέρει.

Πολύ πράσινο, πολλές  βάθρες για κολύμπι, αρκετές αναρριχήσεις με σχοινιά. Μια διαδρομή όμως, που για να πραγματοποιηθεί χρειάζονται απαραίτητα βοηθητικά εξαρτήματα, σχοινιά και κράνη αλλά και καλή φυσική κατάσταση .

Για να είστε σίγουροι, οργανωθείτε και ζητήστε περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παπάδων: 222130 6928 & 697 2835963.

Οι άνθρωποι του συλλόγου προσφέρονται να σας ξεναγήσουν κατόπιν συνεννόησης, στους καταρράκτες και στην ευρύτερη περιοχή.

Θα πάτε με κατεύθυνση από το χωριό Παπάδες προς το χωριό Αγδίνες και στο ύψος που βρίσκεται το Δασικό Χωριό θα συναντήσετε στη δεξιά πλευρά του δρόμου την πινακίδα από το μονοπάτι (Κόκκινη Διαδρομή), που θα σας οδηγήσει στους καταρράκτες.

Καταρράκτες Δαφνοκούκι Ήλια

Εύκολη και προσιτή πρόσβαση. Το φαράγγι που θα πρέπει να βρείτε είναι εύκολο στην αναζήτηση του, σε μια ωραία διαδρομή και βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά από τα Ήλια με κατεύθυνση προς την Λίμνη.              

Επάνω στην άκρη του κεντρικού δρόμου θα δείτε μια μεγάλη ταμπέλα με φωτογραφίες από τους καταρράκτες. Από εκεί θα μπείτε στο  χωματόδρομο και στην συνέχεια ακολουθώντας τις πινακίδες και τα μονοπάτια φτάνετε στους καταρράκτες.

Μέρος γοητευτικό και πολύ ενδιαφέρον στην ξενάγηση του. Ακολουθώντας το μονοπάτι θα φτάσετε στο πιο ψηλό σημείο, όπου θα συναντήσετε τον μεγάλο καταρράκτη ύψους 35 μέτρων.

Απλή και σύντομη διαδρομή ιδανική για μονοήμερη απόδραση, που μπορεί κάλλιστα να συνοδευτεί με φαγητό και περίπατο στην Λίμνη δίπλα στη θάλασσα.

Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του χωριού (Ήλια) κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια να αναδείξουν τις φυσικές ομορφιές τις περιοχής.

Καταρράκτης Κρέμαση

Μια εντυπωσιακή διαδρομή μέσα στην καταπληκτική φύση οδηγεί στον συγκεκριμένο καταρράκτη, ο οποίος είναι κυριολεκτικά κρυμμένος από την πυκνή βλάστηση, σε ένα δύσβατο σημείο μέσα στο δάσος στα όρια των χωριών Μηλιές – Αγδίνες – Κρυονερίτης. Θαύμα της φύσης κυριολεκτικά.    

Η διαδρομή είναι λίγο δύσκολή για τους μη συνηθισμένους σε τέτοια εδάφη, αλλά εκπληκτικής ομορφιάς.

Πράσινο, πεύκα, νερά, μικρές λίμνες και μικροί καταρράχτες.

Ο καταρράκτης δημιουργήθηκε από τις πήγες του ποταμού Ξηριά (Κάλλας).

Γι’ αυτό το σημείο ο τρόπος πρόσβασης είναι πολύ σημαντικός.                   

Η πιο εύκολη διαδρομή πλέον είναι από το χωριό Αγδίνες. Θα περπατήσετε λιγότερο. Από το Πευκί θα πάρετε τον δρόμο προς Γερακιού για να βρείτε μετά το χωριό Αγδίνες. Αν παρασυρθείτε και προς Γούβες, δεν έχει σημασία. Αρκεί να φτάσετε στις Αγδίνες. Χιλιομετρικά από το Πευκί οι δυο διαδρομές απέχουν το πολύ 10-15 χλμ.

Φτάνουμε λοιπόν στο χωριό Αγδίνες και το διασχίζουμε. Στην ουσία οδηγούμε στον νέο δρόμο προς Χαλκίδα. Αμέσως μόλις βγούμε από το χωριό θα δούμε στα δεξιά μας μια ταμπέλα ΄΄Προς Κρέμαση΄΄.

Στρίβουμε λοιπόν στον χωματόδρομο. Ακολουθούμε τον δρόμο, ο οποίος είναι σχετικά καλός ακόμα και για απλό ΙΧ. Πιθανά τον χειμώνα να είναι πιο δύσβατος, οπότε αν φοβάστε να πάτε με το αυτοκίνητο, αφήστε το στον κεντρικό και πάρτε το με τα πόδια. Η ομορφιά της διαδρομής άλλωστε θα σας ανταμείψει.

Ακολουθώντας τις ταμπέλες, προχωράμε περίπου για 2 χλμ, μέχρι την κοίτη του ποταμού. Εκεί είναι και η τελευταία ταμπέλα και εκεί αφήνουμε και το αυτοκίνητο, ( αν το έχουμε πάρει τελικά μαζί μας).

Παίρνουμε αντίθετα την ροή του ποταμιού και ακολουθούμε τα κόκκινα σημάδια.

Καταρράκτης της Γερακιούς

Πέντε χιλιόμετρα μακριά από το Πευκί βρίσκεται το χωριό Γερακιού, περίπου 700 μέτρα πριν το χωριό σε μια όμορφη τοποθεσία βρίσκεται ο καταρράκτης της Γερακιού.

Πρόκειται για ένα μικρό όμορφο καταρράκτη, δίπλα στον δρόμο στη αριστερά πλευρά όταν έρχεστε από το Πευκί.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε τον καταρράκτη στον περιφερειακό δρόμο του Πευκί θα βρείτε την πινακίδα και τον δρόμο που σας οδηγεί εκεί.

Σε μια γωνιά του δρόμου, παίρνοντας τον δρόμο από Πευκί προς το χωριό Γερακιού, σε μια κατάφυτη και ειδυλλιακή τοποθεσία, κρυμμένος και σχεδόν προστατευμένος από ανθρώπινο μάτι βρίσκεται ένας μικρός καταρράκτης.    

Το να τον βρούμε είναι πανεύκολο. Δεν χρειάζεται να περπατήσουμε, δεν χρειάζεται χάρτης, μόνο την προσοχή μας για να μην τον προσπεράσουμε καθώς οδηγούμε.

Φυσικά υπάρχει και η εναλλακτική για τους πιο αθλητικούς ή τολμηρούς, όπου η ίδια διαδρομή μπορεί να γίνει και με τα πόδια. Άλλωστε η περιοχή ενδείκνυται για τέτοιου είδους εξορμήσεις και σίγουρα δίνει πολλά περισσότερα ερεθίσματα στον περιηγητή / επισκέπτη.

Διάρκεια πορείας: περίπου μια ώρα.            

Πορευόμενοι, έχουμε το νου μας να εντοπίσουμε το σημείο όπου η βλάστηση πυκνώνει έντονα από πλατάνια.

Εκεί θα τον ανακαλύψουμε (με λίγη επιμονή και προσοχή), καλά  χωμένο μέσα σε μια καταπράσινη κρυψώνα.                                          

Ο χώρος γύρω από τον καταρράκτη είναι ανυπέρβλητος και πολυδιάστατος. Μια όαση δροσιάς και πρασίνου μας δίνει την δυνατότητα να καθίσουμε και να χαλαρώσουμε, με τον ήχο του νερού να μας συντροφεύει, ενώ η μυρωδιά της φύσης και του βρεγμένου χώματος, μας παρασύρει να θέλουμε να μείνουμε εκεί για ώρες.

Είναι αυτά τα συναισθήματα που δεν μπορούν να αποτυπωθούν με ένα ή πολλά κλικ μιας φωτογραφικής μηχανής.

Πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε, ανάλογα με τα θέλω σας και τις αντοχές σας κάποιες από τις προτάσεις μας, οι οποίες είμαστε σίγουροι ότι θα μας δικαιώσουν.

Περιμένουμε λοιπόν τα σχόλια σας .

Back To Top
×Close search
Search