skip to Main Content
ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Από τους πιο παρεξηγημένους προορισμούς στην Ελλάδα!

Όποια κατεύθυνση και να πάρεις γύρω του, έχει να σου προσφέρει και να σου μάθει πολλά!

Αν φτάσεις εκεί χωρίς ενημέρωση και οδηγίες, πέρα της συμπαθητικής και ωραίας αυτής πόλης, όποια διαδρομή και αν ακολουθήσεις στη κατεύθυνση  μιας πυξίδας, θα έχεις πολλά ενδιαφέροντα να δεις και να ενθουσιαστείς.

Για πολλά χρόνια η συνυφασμένη φήμη του με τον στρατό, σχεδόν απωθούσε επισκέπτες και τουρισμό, εκτός των φυσιολατρών και αναβατών του Ολύμπου.

Αν το μέρος αυτό με τις αρετές του και την γεωγραφική του θέση ήταν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ευρώπης θα ήταν TOP Προορισμός.

Αργήσαμε λίγο σαν Έλληνες, να τον αξιολογήσουμε και να τον εκτιμήσουμε, αλλά πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί στην θέση που του αξίζει.

Το Λιτόχωρο βρίσκεται κυριολεκτικά στην «σκιά» του βουνού των θεών, στους πρόποδες του Ολύμπου, του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, με τον εντυπωσιακό ορεινό όγκο να δεσπόζει πάνω από τα σπίτια του, ενώ  παράλληλα απέχει μόλις 5χλμ. από τη θάλασσα.

Η πλούσια ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς εκεί υπήρχε από την αρχαιότητα λατρευτικό κέντρο των Μουσών, ενώ η σημερινή πόλη λέγεται πως άρχισε να δημιουργείται τον 14ο αιώνα.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΙΚΟΥ ΒΟΥΝΟΥ 

Το Λιτόχωρο αποτελεί «βάση» για εκείνους που επιθυμούν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο, καθώς από εκεί ξεκινούν όλες οι προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής του μυθικού βουνού, αλλά και απλές ωραίες πεζοπορίες και περιπλανήσεις στο μαγικό βουνό. Εδώ είναι η αφετηρία για τις εξορμήσεις στο ανεπανάληπτο περιβάλλον του Ολύμπου, για την περιπέτεια των αναβάσεων στην κατοικία των θεών της αρχαιότητας.        

Από εδώ, σε υψόμετρο 300 μ., αρχίζει η περιπλάνηση σε δασιές χαράδρες, σε τοπία με ποικίλη βλάστηση και ανυπέρβλητα τοπία.

Λεπτομέρειες και πλήρεις εναλλακτικές δράσεις θα τις ενημερωθείτε επί τόπου αναλόγως της εποχής που θα πάτε.

Στα MUST, η επίσκεψη στον Εκθεσιακό Χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης Ολύμπου (διαβάστε το ειδικό άρθρο στην ενότητα Αξίζει να δεις ).

ΤΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ 

Το γραφικό και φιλόξενο το Λιτόχωρο, είναι μια ωραία αφορμή για επίσκεψη και περιπλάνηση, όλες τις εποχές του χρόνου. Με ωραία ατμόσφαιρα και ωραίους ντόπιους, μπορείτε να επισκεφθείτε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, τα στενά σοκάκια στον παλιό παραδοσιακό οικισμό και να  απολαύσετε τα αιωνόβια πλατάνια και πολλές μικρές ωραίες πλατείες (του Πλάτανου, το Χοροστάσι, των Ναυτικών κ.α.).

Θα διακρίνεται πολύ εύκολα την συνοχή και τη γνησιότητα του λαϊκού πολιτισμού, ανάμεσα στα σπίτια με τη χαρακτηριστική μακεδονική αρχιτεκτονική, ενώ καταγράψετε τα παλιά πέτρινα σπίτια και «καπετανόσπιτα» -που μαρτυρούν το παρελθόν των κατοίκων με τη θάλασσα, καθώς η πόλη παρουσιάζει εξαίσια και μακρόχρονη ναυτική ιστορία. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο θα προτείναμε και μια επίσκεψη στο Ναυτικό μουσείο.

Στο υψηλότερο σημείο, επάνω από τα τελευταία σπίτια του Λιτόχωρου, βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής με τη βρύση και το πανέμορφο άλσος των Αγίων Αποστόλων με το ομώνυμο ξωκλήσι, ενώ στην κορυφή ενός λόφου, το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία, απ’ όπου η θέα είναι πανοραμική, ως τον κάμπο της Πιερίας, αλλά και μέχρι το κάστρο του Πλαταμώνα.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε, ακόμα, το νέο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, που βρίσκεται στο μετόχι «Σκάλα», περιοχή όπου σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς τοποθετείται η αρχαία Πίμπλεια. Εδώ, λειτουργεί και σημαντικό Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο, που περιλαμβάνει ιστορικά χειρόγραφα και σπάνια εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια.

Τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λιτόχωρου, βρίσκεται το εντυπωσιακό ελατόδασος του Αϊ Γιάννη, ενώ σε ένα ξέφωτο του δάσους θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή «Μύλοι», στα όρια του οικισμού, με τους παλιούς νερόμυλους, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, δίπλα στον Ενιπέα ποταμό και τη μαγευτική κοιλάδα του.

Είναι το απόλυτο MUST να διασχίσετε το περίφημο φαράγγι του Ενιπέα, μία από τις ωραιότερες φυσικές περιοχές στην Ελλάδα. Το φαράγγι, μήκους 10 χιλιομέτρων, αρχίζει από τη θέση Πριόνια στα 1.100 μέτρα (18 χλμ. από το Λιτόχωρο), όπου βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού, περνάει βόρεια από το Λιτόχωρο και καταλήγει στη θάλασσα. Τα νερά του Ενιπέα, κατεβαίνοντας από τον Όλυμπο, σχηματίζουν μικρές λίμνες και χάνονται ξαφνικά σε υπόγειες καταβόθρες. Εσείς αποφασίζετε πόσο μακριά θέλετε και μπορείτε να φτάσετε. .

Για τους πιο περιπετειώδεις, η επίσκεψη στον Ορλιά και τους καταρράκτες του, συνθέτει μια μέρα πλήρης δράσης. Είναι ένα εύκολο φαράγγι, κατάλληλο για αρχάριους και μη και οι βαθιές και πεντακάθαρες βάθρες, είναι ανυπέρβλητες με πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Συνεπώς, δεν σας μένει τίποτα άλλο από το να τον επισκεφτείτε !

Το καλοκαίρι φυσικά έχει πολύ μπάνιο, πιο εύκολη εξερεύνηση, καθώς  και φυσικές τσουλήθρες και παιχνίδια στα πεντακάθαρα και δροσερά νερά .

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Το αρχαίο Δίον, 9 χιλιόμετρα βόρεια του Λιτόχωρου, ήταν η ιερή πόλη των Μακεδόνων, κέντρο της θρησκευτικής ζωής της Μακεδονίας από τον 5ο π.Χ. μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου είναι ένας τόπος όπου αποκαλύπτεται, συντηρείται, μελετάται και προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά της αρχαιότητας, ενώ στο μουσείο του, στεγάζονται τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών.

Θα περπατήσετε στα ερείπια της παλιάς πόλης και διαβάζοντας τις πινακίδες θα πληροφορηθείτε πολλά και ενδιαφέροντα για τον τρόπο ζωής και λειτουργίας των Μακεδόνων.

Αν προνοήσετε και διαβάσετε μερικά πράγματα θα εντυπωσιαστείτε κυριολεκτικά. Στο Δίον  (συμπεριλαμβανομένου και του Μουσείου), μπορείτε να αφιερώστε μέχρι και 5 ώρες, απολαμβάνοντας παράλληλα, στο απόλυτο μια μεγάλη βόλτα σε ένα καθαρά ενεργειακό χώρο, με πλήρη ερεθίσματα όλων των αισθήσεων .

Το κάστρο του Πλαταμώνα  νότια, της πόλης του Λιτόχωρου,  χτισμένο σε ένα λόφο, είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία. Ένα κάστρο – πόλη – της μεσοβυζαντινής περιόδου, (10ος μ.Χ αιώνας)  κτισμένο νοτιανατολικά του Ολύμπου. Ο Πύργος του, που δεσπόζει πάνω στην εθνικό οδό, είναι ο πιο εντυπωσιακός ακρόπυργος που υπάρχει σε ελληνικό κάστρο και σε μια  στρατηγική θέση, που ελέγχει τη διάβαση της κοιλάδας των Τεμπών και το δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας.

Το τοπωνύμιο «Πλαταμώνας» αναφέρεται για πρώτη φορά το 1198 σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄Κομνηνού. Πιθανότατα, υπήρχε ένα Βυζαντινό κάστρο σε εκείνο το σημείο ήδη από τον 10ο αιώνα.

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Δυο σημαντικά Δέλτα οριοθετούν το βόρειο και το νότιο άκρο της Πιερίας, προσδίδοντας της ακόμη μεγαλύτερη αξία στην ήδη μεγάλη οικολογική αξία της. Οι αποστάσεις από το Λιτόχωρο δεν είναι μεγάλες και συνδυάζουν και μια ωραία βόλτα .

Το Δέλτα του Αλιάκμονα καλύπτει μία έκταση 40.000 στρ. και μαζί με τις εκβολές των ποταμών Γαλλικού, Λουδία, Αξιού και τη λιμνοθάλασσα της Αλυκής Κίτρους, ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης.

Περισσότερα από 500 είδη φυτών κάνουν την περιοχή έναν βοτανικό παράδεισο. Στην πυκνή βλάστηση που καλύπτει τις όχθες του βρίσκουν καταφύγιο ένα πλήθος άγριων ζώων. Έχουν καταγραφεί 215 είδη πουλιών που φωλιάζουν, ξεχειμωνιάζουν ή σταθμεύουν κατά την μετανάστευσή τους, με πιο χαρακτηριστικό είδος τους ερωδιούς. Επίσης στον Αλιάκμονα υπάρχουν 33 είδη ψαριών του γλυκού νερού.

Στο νοτιότερο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής, στο ακρωτήριο Αθερίδα, βρίσκεται η Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους, που φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς πουλιών που τρέφονται, διαχειμάζουν και αναπαράγονται εδώ.

Ειδικά το χειμώνα, η περιοχή προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες στον επισκέπτη, χάρη στα χιλιάδες φοινικόπτερα (φλαμίνγκο) που συγκεντρώνονται στα αβαθή νερά της.

Μεταξύ της θάλασσας και της λιμνοθάλασσας μεσολαβεί μία αμμώδης λωρίδα, όπου αναπτύσσονται αμμοθίνες. Οι αμμοθίνες αυτές είναι γεμάτες ζωή. Εδώ μάλιστα οι πληθυσμοί των χελωνών έχουν την μεγαλύτερη πυκνότητα στον κόσμο.

Στο Παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης, που λειτουργεί με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την εντυπωσιακή θέα προς το Δέλτα του Αλιάκμονα, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπιο και κιάλια, να βαδίσει το μονοπάτι που περιτρέχει τον υγρότοπο και να χαρεί από κοντά τα υδρόβια και τα παρυδάτια πουλιά που φιλοξενούνται εκεί, να χρησιμοποιήσει τα ποδήλατα που διαθέτει ο Φορέας Διαχείρισης στον ποδηλατόδρομο που συνδέει το Παρατηρητήριο με την παραλία της Μεθώνης.

Ο Υδροβιότοπος Νέων Πόρων βρίσκεται στο βόρειο μέρος του Δέλτα του ποταμού Πηνειού και χαρακτηρίζεται για την μεγάλη του οικολογική αξία. Η χλωρίδα του περιλαμβάνει πάνω από 600 είδη φυτών. Η πανίδα του αποτελείται από αποδημητικά πουλιά, για τα οποία είναι ο μεγαλύτερος μεταναστευτικός σταθμός στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Στην περιοχή του ἐχουν καταγραφεί 225 είδη ορνιθοπανίδας και 37 είδη ψαριών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ – ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ

Ημερήσια εκδρομή με πλήθος εναλλαγών και παραστάσεων.

Τα Πιέρια Ορη βρίσκονται βορειοδυτικά του Ολύμπου σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, με παραδοσιακούς οικισμούς (Σκοτεινά (Μόρνα), Μηλιά, Ρητίνη, Ελατοχώρι, Ρυάκια κ.ά.).

Η αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη προστασία της.

Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς, τον νεότερο και τον παλαιότερο οικισμό, ο οποίος διατηρεί μια διακριτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτηρίων και μονοπατιών του. Ένα καταπληκτικός περίπατος , από τις δύο πλατείες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί αγκαλιασμένος από ένα πλούσιο οικοσύστημα δρυών, βελανιδιών, και φυσικά ελάτων! Στη πλατεία του Νέου Ελατοχωρίου συντηρείται επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου, το οποίο έχει αναβιώσει χάρη στην αξιόλογη προσπάθεια των γυναικών του χωριού και προβάλλει μία πλούσια θεματική εκθεμάτων με παλιά αντικείμενα και γεωργικά εργαλεία αναδεικνύοντας ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής των παλαιότερων κατοίκων του χωριού.

Το μονοπάτι της Αγάπης. Φαντασμαγορική και εύκολη πεζοπορία (διαβάστε αναλυτικά στο Αξίζει να δεις – το Μονοπάτι της Αγάπης)       Για να βρεθεί κανείς εκεί θα οδηγήσει στην Άνω Μηλιά (35 λεπτά από Λιτόχωρο) και θα πρέπει πρωτίστως να ακολουθήσει τον επαρχιακό δρόμο Κατερίνης-Αγίου Δημητρίου και εφόσον περάσει το χωριό της Κάτω Μηλιάς, θα ανηφορίσει για 15 περίπου χιλιόμετρα μέχρι τον ορεινό αυτό οικισμό. Η διαδρομή είναι καλή και απαιτεί προσοχή από πλευράς οδηγών κατά τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας των χιονοπτώσεων.

Για κάποιους που δεν ξέρουν

Το Λιτόχωρο είναι μια κωμόπολη στο νότιο μέρος του Νομού Πιερίας, που βρίσκεται σε απόσταση 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 22 χλμ. από την Κατερίνη και έχει πληθυσμό περίπου 7.000 κατοίκους. Μπορεί κάποιος να συνδυάσει βουνό και θάλασσα για πολλές ημέρες διακοπών έως και ένα Σαββατοκύριακο.

Το Λιτόχωρο απέχει 4 ώρες από την Αθήνα και 1 ώρα περίπου από την Θεσσαλονίκη. Θα φτάσετε μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσετε την έξοδο προς Όλυμπο-Λιτόχωρο. Εναλλακτικά, εύκολη πρόσβαση και σιδηροδρομικώς, όπου έπειτα μπορείτε εκεί να νοικιάσετε αυτοκίνητο για τις περιηγήσεις και περιπλανήσεις σας.

Back To Top
×Close search
Search