skip to Main Content
ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΒΑΡΑ ΕΙΣΑΙ; ΠΟΣΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ;

Σίγουρα ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει και έχει επισκεφθεί ή περάσει από την Ναύπακτο, αυτή την υπέροχη ιστορική παραθαλάσσια πόλη.

Δεν ξέρω πόσοι έχουν αποφασίσει προγραμματισμένα να ανεβούν τον ορεινό άξονα και να επισκεφθούν την μαγεία της περιοχής ή διαφορετικά τα Κράβαρα (λέξη που οι παλαιότεροι αναφέρανε για να συσχετίσουν κάποιο μέρος με μια υπερυψωμένη – απόμακρη και απόκρημνη κακοτράχαλη περιοχή). Αυτά είναι τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας.

Διάσπαρτα, μέσα σε αμέτρητα δάση από έλατα, οξιές, βελανιδιές και λόγγους από καστανιές, κάνουν την εμφάνιση τους περισσότερα από 40 χωριά, τα οποία προσδίδουν μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία και περιπλάνηση.   Πέραν της οδικής περιήγησης, για τους λάτρεις της πεζοπορίας, ένα  εκτεταμένο δίκτυο βατών μονοπατιών συνδέει τα χωριά μεταξύ τους, περνώντας μέσα από φαράγγια και βουνοκορφές με πυκνά δάση ή πάνω από γεφύρια, απίστευτα τοπία που σε ταξιδεύουν, σε γαληνεύουν και σε μαγεύουν.

Η Ορεινή Ναυπακτία, συγκεντρώνει κυρίως συνειδητοποιημένους επισκέπτες που αναζητούν ήρεμες διακοπές με διάθεση περιήγησης, εξερεύνησης  και αν θελήσουν λίγης περιπέτειας, καθώς η περιοχή προσφέρεται και για εναλλακτικές δραστηριότητες: πεζοπορία, ράφτινγκ, mountain bike, διαδρομές  4×4.   

Προτάσεις σε Μέρη και Δράσεις

Λιμνίτσα, είναι το πρώτο χωριό που συναντά κανείς ερχόμενος από την Ναύπακτο, κοντά στα όρια με τη Φωκίδα. Ένα «μπαλκόνι» με θέα στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας, θα το περάσετε όπως και να έχει και αξίζει μια στάση.

Τερψιθέα, είναι το επόμενο όμορφο χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, με κατάφυτες πλαγιές από πλατάνια και έλατα, δικαιολογεί απόλυτα το όνομα της προσφέροντας  στον επισκέπτη θέα μοναδικής ομορφιάς. Το χωριό προσφέρεται για περιπάτους και για ορεινές πεζοπορίες και ωραίες στάσεις σε βρύσες με τα κρυστάλλινα νερά. Αξίζει οπωσδήποτε μια βόλτα στην λιθόστρωτη πλατεία και ένα καφεδάκι με τους ντόπιους.

Ο Πλάτανος, το όμορφο κεφαλοχώρι, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, αποτελεί τη δεύτερη κορυφή του νοητού τριγώνου που σχηματίζεται στο χάρτη της Ορεινής Ναυπακτίας. Ο ανδριάντας του Καραϊσκάκη, που είχε εκεί το αρχηγείο του δεσπόζει και μια σύντομη βόλτα στο περίφημο δάσος με τα σπάνια είδη δέντρων και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τα μοναδικά εκκλησιαστικά κειμήλια αξίζουν να κερδίσουν λίγο από τον χρόνο σας ..

Η μαγευτική Ελατού είναι κτισμένη στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του Κερασοβουνίου, σε υψόμετρο 1.694 μέτρων. Η διαδρομή είναι πραγματικά παραμυθένια καθώς οι στροφές γίνονται όλο και περισσότερες και το τοπίο πιο αποκαλυπτικό. Χωμένη μέσα στη ζώνη του ελατοδάσους με τα πετρόχτιστα σπίτια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, δημιουργούν ένα  μοναδικό σκηνικό θέας και φωτογραφικής αξιοποίησης. Οι πρώτοι κάτοικοι κατέφυγαν εδώ πριν από την Επανάσταση του 1821 από τις ακτές και τον Μοριά για να αποφύγουν την τούρκικη καταπίεση.

Η Ανω Χώρα,  είναι το πιο αναπτυγμένο τουριστικά χωριό της περιοχής. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια πλαγιά των Βαρδουσίων και το πλακόστρωτο κέντρο της με την αγορά και το μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής και βρίσκεται στη μέση ενός καταπληκτικού δάσους με έλατα και καστανιές που εισχωρούν μέχρι το χωριό, σε ύψος 1.100 μέτρων.

Η Κάτω Χώρα, βρίσκεται λίγο χαμηλότερα. Πρόκειται για ένα σαφώς πιο μικρό οικιστικό σύμπλεγμα, αλλά είναι ένα γραφικό χωριό ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση από έλατα. Πρόταση για μια ήπια αλλά πολύ ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή ακλουθώντας το μονοπάτι του Οινέα, μια κυκλική διαδρομή (1 ώρ. 45’).

Για αυτούς που αντέχουν και βράζει το αίμα τους, υπάρχει η πρόκληση! Το μονοπάτι του Κάκαβου. Είναι γνωστό και σαν «μονοπάτι του Ηρακλή» γιατί σύμφωνα με τη μυθολογία αυτό χρησιμοποίησε ο ημίθεος για να πάει από την Πελοπόννησο στην πόλη Πλεύρωνα της Αιτωλίας.                                                          Συνδέει τα χωριά Άνω Χώρα και Αμπελακιώτισσα περνώντας μέσα από την πανέμορφη χαράδρα την οποία διατρέχει ο ποταμός Κάκαβος. Το μονοπάτι δεν συντηρείται σωστά, ωστόσο για τον έμπειρο πεζοπόρο παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σχετικά πιο βατό είναι το πρώτο τμήμα από Άνω Χώρα μέχρι το ποτάμι και το εξαιρετικό πέτρινο γεφύρι. (Πριν ξεκινήσετε  ρωτήστε στο χωριό για την κατάσταση του μονοπατιού).

Η Αμπελακιώτισσα βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. μέσα σε παρθένα φύση, και με  θέα στο άγριο φαράγγι Κάκαβου (όπου βρίσκεται το περίφημο πετρογέφυρο), συνθέτει ένα ανυπέρβλητο τοπίο, στο οποίο  κυριαρχεί η βραχώδης κορυφή Τσεκούρα.

Το δεύτερο θέμα που ξεχωρίζει  στην Αμπελακιώτισσα είναι το μοναστήρι της Παναγίας. Παναγία η Αμπελακιώτισσα, ένα μοναστήρι του 1456 και πήρε το όνομά του από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρέθηκε στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.

Ποταμός Εύηνος και Δράσεις. Έχει συνολικό μήκος περίπου 80 χλμ με έντονη παραποτάμια βλάστηση αλλά όχι τόσο μεγάλη παροχή νερού, η οποία μάλιστα το καλοκαίρι μειώνεται ή διακόπτεται τελείως. Ο Εύηνος είναι ιδανικός για αθλητικές δραστηριότητες όπως το κανόε-καγιάκ και το ράφτινγκ. Στην περιοχή της γέφυρας του Μπανιά έχουν δημιουργηθεί σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι πιο ολοκληρωμένες στην Ελλάδα μετά τις αντίστοιχες ολυμπιακές της Αθήνας. Οι επισκέπτες της περιοχής του Ευήνου ασχολούνται επίσης με την πεζοπορία, την ορειβασία, το ποδήλατο βουνού και την ιππασία.

Ευηνολίμνη , είναι η ακριβοθώρητη τεχνητή λίμνη του Εύηνου ποταμού, δημιουργήθηκε για να καλύψει ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας, όμως πρόσθεσε στο τοπίο μια ακόμη πανέμορφη εικόνα στο Παναιτωλικό όρος. Η περίμετρος της Ευηνολίμνης είναι 32 πανέμορφα χιλιόμετρα σε ορεινό τοπίο.

Θέα στην Ευηνολίμνη. Η βόλτα από την Αμπελακιώτισσα προς την Ευηνολίμνη είναι σύντομη και εύκολη διαδρομή, ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα (14χλμ) μέσα από δάσος με έλατα και θέα στην Ευηνολίμνη. Πρόκειται για μία μικρή καταπράσινη off-road βόλτα σε έναν υπέροχο δασικό δρόμο που προσφέρεται για θέα, σύντομο πικ – νικ και χαλάρωση.

Τα Λουτρά Στάχτης, είναι μια ιδιαίτερη επίσκεψη. Το μέρος είναι συνδεδεμένο με τον  μυθολογικός κύκλο του Ηρακλή, όπως και άλλες τοποθεσίες της Αιτωλοακαρνανίας.

Το υδροθεραπευτήριο βρίσκεται σε περιοχή φυσικού κάλλους, έκτασης 95 στρεμμάτων, όπου στον ευρύτερο περίγυρο κυριαρχούν πλατάνια, πουρνάρια, κουτσουπιές, βελανιδιές και άλλα φυτά που συνθέτουν ένα μοναδικό περιβάλλον. Ο χώρος αποτελεί φυσικό καταφύγιο πολλών ενδημικών ειδών όπως ζαρκάδια, αγριογούρουνα και άλλα ζώα και πτηνά που συνθέτουν την πανίδα της περιοχής.

Όλα Συνδυάζονται με γεύσεις

Από όλη αυτή την περιπλάνηση δεν μπορεί να λείπει το τέλειο φαγητό και οι αντίστοιχες τσιπουροκαταστάσεις. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η διάσταση να απολαμβάνεις Ελληνικές γεύσεις κάτω από τα πλατάνια είναι κάτι το μαγευτικό.

Για να σας βάλουμε λίγο στο κλίμα θα προσπαθήσουμε συνοπτικά να σας δώσουμε κάποιες διαστάσεις του γευστικού ενδιαφέροντος .

Αυθεντικές – Παραδοσιακές γεύσεις, σπιτικής κουζίνας που πολύ δύσκολα συναντάς, με δικά τους κρέατα και μποστάνια (σε αρκετά από τα χωριά και εστιατόρια). Κοκκινιστό, λεμονάτο κατσικάκι, αλανιάρη κόκορα, γίδες και ζυγούρι, σπιτικό λουκάνικο, κατσικίσιο τυρί κλπ. Δεύτερη διάσταση το κυνήγι με ζαρκάδια και αγριογούρουνα σε διάφορες αποδώσεις και η επόμενη μοναδική διάσταση οι διάφορες εξαίσιες πίτες (η μακαρονόπιτα είναι εμπειρία), το πολύ καλό ντόπιο μοσχαράκι με χυλοπίτες, τα παϊδάκια και τα χειροποίητα γλυκά (από κουταλιού μέχρι ταψιού) θα σας πείσουν για όλα όσα σας περιγράφουμε .

Ενδιαφέρουσες Σημειώσεις :

α) Προσπαθήστε να βρεθείτε εκεί το φθινόπωρο και να βιώσετε την εμπειρία στη γιορτή Τσίπουρου και Κάστανου!    

β)  Πως θα πάτε: Η ορεινή Ναυπακτία απέχει περίπου 270 χλμ. από την Αθήνα και 55 χλμ. από τη Ναύπακτο.

γ) Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους φιδίσιους δρόμους που οδηγούν στα χωριά καθώς τον χειμώνα με τον πάγο η ανάβαση είναι επικίνδυνη.

Back To Top
×Close search
Search