skip to Main Content
ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΤΗΣ  ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

3 ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΣΤΗΝ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2020

Τι θα κάνετε φέτος τις Απόκριες ;

Σας έχουμε 3 Ενδιαφέρουσες Εναλλακτικές Προτάσεις

Όχι, δεν προτείνουμε το καρναβάλι της Ξάνθης. Σας παρουσιάζουμε κάποια τελείως διαφορετικά, θεματικά και αυθεντικά καρναβάλια, που το κάθε ένα από αυτά, είναι και ένας πολύ ωραίος και προσιτός προορισμός για το τριήμερο των Αποκριών!

ΝΑΟΥΣΑ

Γενίτσαροι και Μπούλες

Στη Νάουσα θα βιώσετε πραγματικά ένα αυθεντικό Καρναβάλι το οποίο χαρακτηρίζεται και από τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό και την ιδιαίτερη φιλόξενη διάθεση των Ναουσαίων, να μοιραστούν μαζί σας την χαρά και το κέφι. Το χαρακτηριστικό θέμα είναι το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες». Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης.

Την περίοδο της Αποκριάς, κυριαρχούν το κέφι, οι αστεϊσμοί, τα πειράγματα, οι χοροί αλλά κυρίως οι μεταμφιέσεις.

Αυτό το οποίο θα σας μείνει σίγουρα και θα σας εντυπωσιάσει είναι ότι το έθιμο της Νάουσας χαρακτηρίζεται από την απόλυτη συνέπεια στο προγραμματισμό αλλά και την εξαιρετική αισθητική των μεταμφιέσεων, των συμμετεχόντων. Τα πάντα, όπως τα ντυσίματα, τα δρώμενα, τα δρομολόγια,  το μουσικό ρεπερτόριο και οι χοροί, κρατούν εδώ και αιώνες τους ίδιους κανόνες, με απόλυτη συνέπεια.

Επί δύο ημέρες ο χορός δεν σταματά, με άφθονο εξαίσιο τοπικό κρασί και ωραία εδέσματα και κεράσματα, με τελικό «προορισμό» την μύηση της Μπούλας στον κόσμο των ανδρών, ένα μοναδικό δρώμενο που η αναβίωσή του χρονολογείται από το 18ο αιώνα  – πρόκειται ουσιαστικά για αναφορά σε αρχαίες τελετές ενηλικίωσης αγοριών.

Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και το νταούλι τους συνοδεύει σε κάθε τους βήμα, καθώς χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας κατά ομάδες (μπουλούκια), σε ένα καρναβάλι όπου το κέφι, η χαρούμενη διάθεση και οι χοροί, προσκαλούν και προκαλούν τους επισκέπτες να συμμετάσχουν και να βιώσουν ένα υπέροχο τριήμερο.

Με την Νάουσα στο κεντρο, έχετε πολλά πράγματα να κάνετε και να δείτε σε κοντινές αποστάσεις, όπως Καιματσαλάν & Άγιος Αθανάσιος, Βεργίνα, Δρόμους του Κρασιού, 3 & 5 Πηγάδια, κ.α .

ΚΟΖΑΝΗ

Έντονο Κοζανίτικο στοιχείο πολύ τρέλα και οι Φανοί

Η πόλη συνεχώς ανανεώνει και αναβαθμίζει τον εορτασμό της Αποκριάς  παντρεύοντας το παραδοσιακό στοιχείο με τις μοντέρνες επιρροές και ανεβάζοντας στροφές στο κέφι και τα γλέντια, δημιουργεί ένα πολύ ωραίο καρναβάλι.

Οι ντόπιοι με την ευκαιρία του Καρναβαλιού προσπαθούν να αναδείξουν στις  κοζανίτικες γειτονιές το φλογερό τους ταμπεραμέντο και φαντασία. Πέρα από τα καρναβάλια, τις πομπές, τα κεράσματα και τους χορούς, οι περίφημοι Φανοί δημιουργούν ένα καταπληκτικό σκηνικό και βάζουν κυριολεκτικά φωτιά σε κάθε γωνιά της πόλης.

Μασκαράδες περιφέρονται στους δρόμους, ενώ λαϊκοί οργανοπαίκτες και μπάντες δίνουν τον ρυθμό, το κρασί και τα κεράσματα προς τους επισκέπτες της πόλης δίνουν και παίρνουν, ενώ οι διονυσιακές αισχρολογίες δεν λείπουν σε όλο το φάσμα της δράσης, χωρίς ίχνος παρεξήγησης .

Το μεσημέρι της Κυριακής της Αποκριάς πραγματοποιείται η μεγάλη παρέλαση αρμάτων, στην οποία, εκτός από τα πολύχρωμα άρματα, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν και τα περίφημα χάλκινα πνευστά. Είναι περιττό να αναφερθούμε στο κέφι και τον πανζουρλισμό που κυριαρχεί στη πόλη, ενώ στο τέλος  η καλύτερη ομάδα βραβεύεται στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου.   Το βράδυ λοιπόν,  έρχεται και η ώρα για των «Φανών», τις φωτιές δηλαδή που ανάβει η κάθε γειτονιά, για να μαζευτούν τριγύρω κάτοικοι και επισκέπτες, να χορέψουν, να φάνε, να πιούν και να… πειραχτούν με τα λεγόμενα «ξιανέντροπα» τραγούδια.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Το πιο πρόστυχο καρναβάλι της Ελλάδας 

Η Παράδοση του «Μπουρανί» και απόλυτη   Kinky Διάσταση

Καρναβάλια υπάρχουν πολλά ένα όμως, έχει – και δικαίως- τον τίτλο του πιο πρόστυχου . . .! !

Ο λόγος φυσικά για το Μπουρανί στον Τύρναβο όπου κάθε χρόνο αναπτύσσονται όλο και περισσότερο οι εκδοχές των φαλλών.

Ουσιαστικά το Μπουρανί είναι ένα πανάρχαιο διονυσιακό τελετουργικό  που χάνεται στα βάθη των αιώνων. ‘Ένα μοναδικό έθιμο  στην Ελλάδα το οποίο  συνδέεται με την αρχή της Άνοιξης, τη γονιμότητα και την βλάστηση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη γιορτή του φαλλού.

Στην θεσσαλική κωμόπολη, τα αποκριάτικα έθιμα είχαν απαγορευτεί –για ένα διάστημα στα μέσα του περασμένου αιώνα και οι Τυρναβίτες γιόρταζαν το Καρναβάλι… στα κρυφά. Στη πορεία επανήλθε σταδιακά για να μεταμορφωθεί σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, με δεκάδες ομάδες καρναβαλιστών και ωραίες παρελάσεις.

Η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων, που διαρκούν έναν ολόκληρο μήνα και αρχίζει με τον «όρκο του γλεντιού».

Το κυρίως «πάρτι» όμως είναι  την Καθαρή Δευτέρα, όπου τελείται το  «Μπουρανί», δηλαδή ο… ασπασμός του φαλλού, που συμβολίζει την ευτεκνία και την αναπαραγωγή και φυσικά γίνεται αφορμή για μεγάλο,  (αλλά απενοχοποιημένο γλέντι). Το δρώμενο αυτό είναι μοναδικό στην Ελλάδα και συνδέεται (όπως αναφέραμε) με την αρχή της άνοιξης, τη γονιμότητα και τη βλάστηση.

Την Καθαρά Δευτέρα με πολλά δημοτικά τραγούδια με χάλκινα κι όλα αυτά γύρω από το «Μπουρανί», το οποίο είναι ένα είδος σπανακόρυζου, το οποίο φυσικά συνοδεύεται με το ξακουστό τσίπουρο Τυρνάβου αλλά και κρασιού. Ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται ένα και οι συμμετέχοντες στο δρώμενο αρχίζουν τα σκωπτικά πειράγματα και τα σατυρικά τραγούδια ενώ η φαντασία οργιάζει σχετικά με τα φαλλικά ομοιώματα.

Σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ο Τύρναβος είναι κάπου στη μέση (Κεντρική Ελλάδα) και είναι μια άκρως ελκυστική πρόταση.

Back To Top
×Close search
Search