skip to Main Content
ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ –  ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Κορυφαίος προορισμός για το 3μερο των Αποκριών.

Ένα νησί που αναπτύσσεται με αργούς αλλά σοβαρούς ρυθμούς και έχει πολλά και ενδιαφέροντα να επιδείξει. Ένα μέρος, όπου οι κάτοικοι κρατούν ζωντανά ήθη και έθιμα, μαρτυρώντας τη μακρόχρονη και ενδιαφέρουσα  παράδοση του νησιού.

Εναλλακτικό σαφώς. Ξεχωρίζει από τα μαζικά και πλέον εμπορικά καρναβάλια (που έχουν γίνει Business), με τα groups και την κοσμοσυρροή, που προσπαθούν να αντιγράψουν τους Βραζιλιάνους του Ριο και αντι Ντιτζανειρο – καταλήγουν στο Αντίριο .

Σε αυτό το ωραίο νησί, στη μέση του πελάγους, οι Απόκριες παραμένουν ακόμη μια ανεπιτήδευτη, γνήσια μυστηριακή εμπειρία. Οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού είναι οι πρωταγωνιστές και αυτοί που δίνουν τον ρυθμό στα αποκριάτικα δρώμενα, με ενθουσιασμό και ζωντάνια, χωρίς καμία σκηνοθεσία και επίσημη κεντρική οργάνωση.

Θεματικό ασφαλώς . Στο Σκυριανό Καρναβάλι πρωταγωνιστές είναι ο Γέρος, η Κορέλα και ο Φράγκος. Τρεις φιγούρες που κάνουν τον εορτασμό της Αποκριάς μοναδικό και περνάει την παράδοση από γενιά σε γενιά!

Ντυμένοι με τις απόλυτα παραδοσιακές φορεσιές, ντύνονται “Γέροι” και  “Κορέλες” και βγαίνουν στα σοκάκια του νησιού για να διασκεδάσουν… και να διώξουν το κακό!

Ο Γέρος φορά την τσοπάνικη κάπα γυρισμένη ανάποδα ώστε το μαλλιαρό μέρος να είναι απ’ έξω. Η κουκούλα του “καπότου” σκεπάζει το κεφάλι και στερεώνεται με τη μακριά υφαντή και κεντημένη ζώνη των βοσκών, που πέφτει μπροστά στο στήθος. Στη ράχη χώνει κουρέλια ή μαξιλάρι για να σχηματιστεί καμπούρα. Κρύβει το πρόσωπο με μάσκα από προβιά και κρεμά γύρω απ’ τη μέση του περίπου 50-80 βαριά κουδούνια, σε διάφορα μεγέθη που κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο όταν κινείται καθώς προχωρά στο δρόμο χορεύοντας.

Η Κορέλα χορεύει γύρω του, ντυμένη κι αυτή παραδοσιακά, κρατώντας μαντήλι και κρύβοντας το πρόσωπό της με μάσκα.  Η Κορέλα είναι άντρας ή γυναίκα, ντυμένος/η με την παραδοσιακή σκυριανή γυναικεία φορεσιά. Όταν μάλιστα συναντηθούν δυο Γέροι, χαλάει ο κόσμος από τα κουδουνίσματα τους, αφού κάνουν διαγωνισμό μέχρι τελικής πτώσεως!

Ο Φράγκος είναι η τρίτη φιγούρα του Σκυριανού καρναβαλιού. Φορά Ευρωπαϊκό παντελόνι, μάσκα γιδιού και έχει ένα μεγάλο κουδούνι στο πίσω μέρος της μέσης του, μια αμφίεση με πρόθεση να γελοιοποιήσει όλους εκείνους από το νησί που σταμάτησαν να φορούν την παραδοσιακή ενδυμασία για χάρη του δυτικού παντελονιού, του φράγκικου.

Αν δεν το έχεις βιώσει δεν μπορείς να το φανταστείς. Οι ήχοι από τις κουδούνες είναι εκκωφαντικοί και ακούγονται εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Οι καρναβαλιστές, αφού γλεντήσουν ξέφρενα στους δρόμους του νησιού, ανηφορίζουν προς το Κάστρο όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αη Γιώργη, πολιούχου της Σκύρου.

Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα επισκέπτες και ντόπιοι συμμετέχουν σε ένα αυθόρμητο διονυσιακό γλέντι, που συνδυάζει αρχέγονα έθιμα από την εποχή του θεού Πάνα, σατυρικές θεατρικές παραστάσεις και νησιώτικα πανηγύρια, σε ένα αιγαιοπελαγίτικο φόντο.

Τα αποκριάτικα δρώμενα διαδραματίζονται στη Χώρα της Σκύρου, που βρίσκεται προστατευμένη κάτω από ένα μεγάλο βράχο στην ανατολική ακτή του νησιού. Ενώ οι επισκέπτες τρώνε και πίνουνε στα ταβερνάκια γύρω από την Αγορά και οι Σκυριανοί έχουν ανοίξει τα σπίτια τους στήνοντας το δικό τους γλέντι, σκορπώντας καλοσύνη, γέλιο και φιλοξενία .

Το έθιμο της Τράτας Την επόμενη μέρα, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς την σκυτάλη παίρνουν οι ψαράδες της Σκύρου. Στήνουν ένα καΐκι σε ρόδες και κάνουν παρέλαση, λέγοντας αυτοσχέδια σατυρικά στιχάκια. Οι Απόκριες τώρα αλλάζουν μορφή και πρωταγωνιστής είναι ο θεός Σάτυρος. Στα σοκάκια και τα σταυροδρόμια της αγοράς μικρές ομάδες από Σκυριανούς στήνουν αυθόρμητες λαϊκές παραστάσεις. Γίνονται ηθοποιοί για μια μέρα, ανεβαίνουν στις πρόχειρες αυτοσχέδιες σκηνές και με μια ντουντούκα απευθύνονται στο πλήθος και σατυρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις από το νησί αλλά και την κοινωνική ζωή της Χώρας.

Την επόμενη μέρα η γιορτή αλλάζει και πάλι χαρακτήρα και αυτή τη φορά οι επισκέπτες καλούνται να συμμετέχουν σε ένα λαϊκό νησιώτικο πανηγύρι.

Η γιορτή στη Σκύρο κορυφώνεται την ημέρα που ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής. Την Καθαρά Δευτέρα στήνεται στην κεντρική πλατεία το μεγαλύτερο πανηγύρι της χρονιάς. Είναι σαν να βρίσκεσαι στις Κυκλάδες τον Δεκαπενταύγουστο! Οι Σκυριανοί φορούν τις παραδοσιακές πλουμιστές στολές τους, που φυλούν με ευλάβεια στα σεντούκια όλη τη χρονιά. Η πλατεία γεμίζει χρώματα και λουσάτα υφάσματα και το γλέντι ξεκινά με τοπικά τραγούδια και νησιώτικους ήχους.

Απόκριες στη Σκύρο γιορτάζονται με πολύ κέφι και ιδιαιτερότητα και αξίζει πραγματικά να ζήσετε αυτή την διαφορετική εμπειρία.

Η πρόσβαση από την Κύμη Ευβοίας είναι πανεύκολη και είναι ιδανικός προορισμός για παρέες και οικογένειες, γιατί είναι όλα συγκεντρωμένα .

Μπορείτε να κάνετε διάφορες βόλτες γνωρίζοντας το νησί και να γευθείτε πολλές παραδοσιακές Σκυριανές συνταγές, αλλά και παράλληλα να προμηθευτείτε διάφορα καταπληκτικά παραδοσιακά προϊόντα .

Να είστε σίγουροι, ότι δεν θα το μετανιώσετε, βιώνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό!

Back To Top
×Close search
Search