skip to Main Content
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗN ΠΥΛΟ

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗN ΠΥΛΟ

Θα κάνετε πολλά, θα μάθετε  πολλά  και θα ξοδέψετε λίγα !

Μπορώ να το ομολογήσω ότι μια τόσο εκτεταμένη περιγραφή μπορεί να κουράσει. Δεν μπορεί όμως να μην δώσεις ουσιαστικά και βασικά εναύσματα σε μια πρόταση που κάνεις.

Για όσους θα βαρεθούν να διαβάσουν όλη τη πρόταση και περιγραφή ιδού μια συντόμευση. Πιο σύντομη δεν γίνεται!

1η Ημέρα

Πύλος – Ανάκτορα του Νέστωρα – Βοιδοκοιλιά – Καταφύγιο Άγριας Φύσης Διβάρι – Μεθώνη

2η Ημέρα

Πολυλίμνιο – Φοινικούντα – Ακτές – Κορώνη

3η Ημέρα

Κάστρο της Πύλου

Επίσκεψη στο Costa Navarino

Εναλλακτικά, διαλέξτε επιλεκτικά περιγραφές στα μέρη που επιθυμείτε για επιπλέον πληροφόρηση.

Για όλους τους άλλους καλή ανάγνωση !

Μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια Εξαιρετική Περιήγηση και Βιωματική Εμπειρία

Αν αποφασίσετε να έχετε ένα πολυδιάστατο τριήμερο, γεμάτο με πλούσιες παραστάσεις, εμπειρίες και ερεθίσματα, σας έχουμε μια συναρπαστική πρόταση.

Προϋποθέσεις

Προγραμματισμός.  Αν θέλετε να δείτε όλες μας τις προτάσεις, θα πρέπει να προγραμματίστε απόλυτα τον χρόνο σας, διαφορετικά διαλέγετε μέρη και προσαρμόζετε την πρόταση μας στις ανάγκες και επιθυμίες σας αναλόγως.

Διάθεση για περπάτημα, διαφορετικά συντομεύετε διαδρομές και αποστάσεις πεζοπορίας και βόλτας.

Καλός καιρός και μεγάλη διάρκεια ημέρας. Άνοιξη και Φθινόπωρο είναι πολύ καλές εποχές.

Καλή παρέα. Δεν χρειάζεται και με το έτερον ήμισυ ή κάποιο φίλο ή φίλη μια χαρά θα κάτσει, αρκεί να μην έχετε γκρίνια και μουρμούρα, πχ. κουράστηκα, δεν πάμε για κανένα υπνάκο, κλπ..

Πύλος το Ορμητήριο. Είναι κοντά σε όλα, είναι ρομαντική, έχει τα πάντα από καταστήματα και διευκολύνσεις και παράλληλα είναι ήσυχη.

1η Ημέρα

Φθάνετε στη Πύλο νωρίς το πρωί και έχετε φροντίσει να κλείσετε ξενοδοχείο (προσοχή – αργά το Φθινόπωρο και νωρίς την Άνοιξη θα βρείτε αρκετά κλειστά).

Πρώτος στόχος Ανάκτορα του Νέστωρα

Παίρνουμε τον δρόμο προς Καλαμάτα και σε λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πύλο στρίβουμε αριστερά προς Ε.Ο Πύλου- Κυπαρισσίας  και στο χωριό Ρωμανός θα στρίψετε δεξιά και σε λίγα χιλιόμετρα θα οδηγηθείτε προς τον αρχαιολογικό, η συνολική απόσταση από την Πύλο είναι 14 χιλ.

Έμπνευση, μεγαλείο ιστορικής αναδρομής, πολλαπλά ερεθίσματα (διαβάστε αναλυτικό άρθρο για τα Ανάκτορα του Νέστωρα στην ενότητα Αξίζει Να Δεις).

Πιστεύουμε ότι ένα χρονικό διάστημα μιάμισης ώρας είναι συνοπτικό αλλά αρκετά καλό για ξενάγηση, φωτογραφίες, ιστορική ανασκόπηση, ακόμη και σχετική μελέτη και ενημέρωση.

Βοιδοκοιλιά – Καταφύγιο Άγριας Φύσης Διβάρι

Γυρίζοντας προς τα πίσω στον Ε.Ο Πύλου- Κυπαρισσίας, αμέσως θα κατευθυνθείτε προς το Παλαιόκαστρο από τους μικρούς τοπικούς δρόμους και το Φυσικό καταφύγιο. Ο δρόμος θα σας βγάλει στο parking. Εκεί αρχίζει το δίλημμα: πόσο χρόνο θα αφιερώστε στην βόλτα και βιότοπο της Λίμνης και πόσο στο κόλπο και παραλία της Βοιδοκοιλιάς;

Είναι και τα δύο βιωματικές εμπειρίες (το δίλημμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν θελήσετε να κάνετε και μια βουτιά σε αυτή την σαγηνευτική ατμόσφαιρα της παραλίας με τα ήσυχα και φοβερά νερά).

Από την άλλη η επίσκεψη στον υδροβιότοπο ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος και ως αρχαιολογικός χώρος και η λιμνοθάλασσα αυτή είναι ο νοτιότερος μεταναστευτικός σταθμός των αποδημητικών πουλιών των Bαλκανίων από και προς την Aφρική. Στον υδροβιότοπο αυτό βρίσκουν καταφύγιο 254 είδη πουλιών όπως ερωδιοί, κορμοράνοι, κιρκινέζια, αιγαιόγλαροι, φλαμίνγκο, ψαραετοί, βασιλαετοί και άλλα παρυδάτια πτηνά. Eδώ όμως φιλοξενείται και το σπανιότατο, υπό εξαφάνιση είδος σε όλη την Eυρώπη, του αφρικανικού χαμαιλέοντα. O σταθμός παρατήρησης της Oρνιθολογικής Eταιρείας δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν και να παρατηρήσουν τη ρηχή υφάλμυρη αυτή λίμνη, που έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura 2000, περιηγούμενοι στα μονοπάτια που περιγράφουν τα διαφορετικά οικοσυστήματα της Γιάλοβας.

Η απόφαση δική σας, αν θελήσετε να προχωρήσουμε στον επόμενο απογευματινό στόχο. Για φαγητό όπως καταλαβαίνεται, κάτι πρόχειρο γιατί ταβερνάκι και ουζάκι πέταξε το πρόγραμμα εκτός χρόνου. Είπαμε το πρόγραμμα διαφοροποιείται και η επιλογή δική σας.

Μεθώνη

Ακολουθώντας την σήμανση, επιστρέφοντας και περνώντας πάλι από την Πύλο, πολύ εύκολα θα βρείτε το κάστρο της Μεθώνης μέσα στη θάλασσα.

Η πλούσια ιστορία της αποτυπώνεται στο πλήθιος των μνημείων της, τα οποία διασχίζεται σε μια υπέροχη βόλτα γεμάτη θετική ενέργεια και δεκάδες αφορμές για πολύ ωραίες φωτογραφίες. Αρχαία, βυζαντινά, βενετσιάνικα και τούρκικα απομεινάρια της ιστορίας , εκκλησίες, τζαμιά και οχυρώσεις. Το πιο ξεχωριστό από αυτά είναι το περίφημο κάστρο της, που είναι και ένα από τα σημαντικότερα του ελλαδικού χώρου.

Χτίστηκε από τους Βενετούς στις αρχές του 13ου αιώνα, πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο. Η πύλη του είναι κατασκευασμένη από ορθογώνιους πωρόλιθους και τα τείχη του είναι ενισχυμένα με πύργους. Στα νότιά του βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα, που συνδέεται με το κύριο φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες.

Στα αξιοθέατα υπολογίστε και τις κατακόμβες του Αγίου Ονουφρίου, βόρεια της πόλεις. Είναι το παλαιότερο χριστιανικό νεκροταφείο που έχει εντοπιστεί στην Πελοπόννησο και το οποίο βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού του Αγίου Νικολάου.

Προτροπή. Απολαύσετε το κάστρο με το ηλιοβασίλεμα. Είναι κάτι το απόλυτα βιωματικό και ξεχωριστό, ασχέτως της φάσης που βρίσκεστε (αυτοί με ερωτική απογοήτευση εξαιρούνται).

Το βράδυ αν σας έχουν μείνει δυνάμεις υπάρχουν πάμπολλες προτάσεις για φαγητό: από καθαρό και ωραίο σουβλάκι μέχρι ψαράκι και μεζεδάκια. Άντε και μπαράκια για ζωηρούς (λίγο θορυβώδη για μικρές ηλικίες), αλλά ένα γλυκάκι στο τοπικό ωραίο ζαχαροπλαστείο θα το βρείτε.

2η Ημέρα

Πρωϊνό ξύπνημα και καφέ στο λιμάνι βλέποντας τους ψαράδες να πωλούν τη ολόφρεσκια πραμάτεια τους στους ντόπιους κατοίκους. Τα χρώματα του πρωινού , σε συνδυασμό με την θάλασσα και τη Σφακτηρία απέναντι, δίνουν μια πολύ ωραία και αισιόδοξη νότα για το υπόλοιπο της ημέρας .

Πολυλίμνιο   

Παίρνουμε και σήμερα το δρόμο προς Καλαμάτα και κατευθυνόμαστε προς το χωριό Καζάρμα και ακολούθως η κατεύθυνση προς το χωριό Χαραυγή θα μας οδηγήσει προς το Πολυλίμνιο (θα βρούμε και ταμπέλα) .

Στον χώρο αυτό θα αισθανθούμε στο απόλυτο «Την μαγεία της φύσης». Αστείρευτη έμπνευση του δημιουργού με λιμνούλες , βάθρες, γεφυράκια, τρομερή βλάστηση και φύση, μια εξαίσια εμπειρία και διαδρομή .

Και εδώ παίζει βουτιά και μπάνιο καιρού και θερμοκρασίας επιτρέποντος.

Εδώ δεν θα σας πω περισσότερα  και θα σας παραπέμψω στο ομώνυμο  άρθρο μας, στην ενότητα Προτάσεις  & Περιπλανήσεις που αφορά αποκλειστικά το Πολυλίμνιο.       

Προτεινόμενος χρόνος διαμονής 2 ώρες. Ο οποίος καλύπτει όλες τις τυχόν προτιμήσεις και γούστα,  βουτιές, περιήγηση, ανάβαση, απόλαυση του τοπίου και της φύσης, κλπ, κλπ…

Κορώνη και οι διάφορες παραλίες

Βγαίνοντας πάλι στον κεντρικό δρόμο κατευθυνόμενοι προς Καλαμάτα, θα δούμε ταμπέλα προς Φοινικούντα – Κορώνη, την ακολουθούμε πιστά.

Αρχίζει μια πολύ ωραία διαδρομή αγναντεύοντας όλον τον Μεσσηνιακό κόλπο και περνώντας από πολύ ωραία τοπία, καταπληκτικές παραλίες και θαλάσσιους ορίζοντες.

Αν θέλουμε κάνουμε μια στάση στη Φοινικούντα, για μπάνιο (πάλι δεν θα το πρότεινα) ίσως και κάτι για φαγητό. Διαχειριζόμαστε τον χρόνο όπως θέλουμε και με τις επιθυμίες  που έχουμε.

Πρέπει να παραδεχτώ όμως ότι οι παραλίες όλης της περιοχής είναι καταπληκτικές και μεγάλος πειρασμός αν η εποχή το επιτρέπει.

Είτε σταματήσουμε είτε όχι συνεχίζουμε για Κορώνη.

Πολύχρωμη, απλωμένη στην πλαγιά, με το ενετικό κάστρο στην κορυφή και τη θάλασσα στα πόδια της, εκπέμπει μια αίσθηση γαλήνης και γοητεύει τον επισκέπτη από την πρώτη βόλτα. Τα στενά ανηφορικά δρομάκια, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, το όμορφο λιμάνι, γεμάτο ψαροκάϊκα και ιστιοφόρα, τα γραφικά μαγαζάκια και οι υπέροχες παραλίες της περιοχής δίνουν μια νησιωτική αίσθηση που κάνει την Κορώνη μοναδική.

Το ξακουστό και επιβλητικό κάστρο της Κορώνης, που στέκει αγέρωχο πάνω από την όμορφη κωμόπολη, χτίστηκε από τους Ενετούς στα τέλη του 13ου αιώνα πάνω στα ερείπια βυζαντινού φρουρίου. Το κάστρο της Κορώνης είναι ένα εξαίρετο δείγμα βενετσιάνικης οχυρωματικής τεχνικής με ογκώδεις πύλες, υπόγεια περάσματα, στιβαρά τείχη και τετράγωνους πύργους. Μάλιστα, εξακολουθεί να κατοικείται ακόμη και σήμερα. Κάντε μια βόλτα στα καλντερίμια του για να δείτε τα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας και το επισκέψιμο παλαιοημερολογίτικο γυναικείο μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου αλλά και για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στην Κορώνη και στο Μεσσηνιακό κόλπο.

Η παραλία Ζάγκα με  χρυσαφένια αμμουδιά είναι υπέροχη και πολύ μεγάλη σε μήκος. Η δυτική της προέκταση λέγεται Μεμί και είναι εξίσου όμορφη, με χρυσή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Πρόκειται για μία από τις παραλίες της νότιας Πελοποννήσου όπου έρχονται κάθε χρόνο μετά τον Μάιο οι χελώνες Caretta caretta για να γεννήσουν.

Εδώ θα πρότεινα ένα απογευματινό φαγητό (εάν και εφ’ όσον δεν το κάνατε ήδη), σε ένα από τα πολλά ωραία ταβερνάκια της περιοχής, το οποίο θα καλύψει και τη βραδινή ανάγκη για φαγητό (ας πάμε μόνο για γλυκό ή ποτό το βράδυ).

3η Ημέρα

Οικία, Ολυμπιονίκη Τσικλητήρα και Μουσείο Rene Puaux 

Πρωινό ξύπνημα και μετά τον καφέ αξίζει μια επίσκεψη περίπου μίας ώρας στο μουσείο, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Πύλου. Στον συγκεκριμένο χώρο έχει μεταφερθέι και η συλλογή του Rene Puaux  του Γάλλου φιλέλληνα δημοσιογράφου  ο οποίος είχε κάνει έργο ζωής τη συλλογή χαρακτικών, εγγράφων και ενθυμίων της Ελληνικής Επανάστασης.

Κάστρο Πύλου – Νιόκαστρο

Πραγματικά κάτι το ιδιαίτερο και σπουδαίο. Κάποιοι θα μπορούσαν να περιηγηθούν στο κάστρο και τους χώρους του για πολλές ώρες. Πιστεύω ότι μια συνοπτική αλλά ουσιαστική ξενάγηση σε όλα τα ενδιαφέροντα του κάστρου και απολαμβάνοντας θέα και βγάζοντας καταπληκτικές φωτογραφίες θα ακουμπούσε το τρίωρο.

Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο

Πολύ ενδιαφέρον Μουσείο, του οποίου τα εκθέματα  αναπτύσσονται σε δύο αίθουσες με κριτήρια χρονολογικά. Στην πρώτη αίθουσα ξεχωρίζουν τα ευρήματα που ήλθαν στο φως από το θολωτό τάφο της Κουκουνάρας στα Παλαιοχώρια, που περιλαμβάνουν σφραγιδόλιθο, χρυσές ταινίες, ταφικό πίθο και δύο περιδέραια. Στη  δεύτερη αίθουσα εκτίθενται ευρήματα από τους αρχαϊκούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, με κορυφαία τα ευρήματα από τον ελληνιστικό τύμβο που ήλθε στο φως στην τοποθεσία Τσοπάνη Ράχη. Ο τύμβος αυτός επίσης περιλάμβανε χρυσά κοσμήματα, καθώς και άλλα, γυάλινα και χάλκινα ευρήματα.

Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων  φιλοξενείται στο  κτίριο «Πασά» μέσα στο Νιόκαστρο, το φρούριο της Πύλου, παραχωρήθηκε με στόχο να δεχθεί κάποια ενδεικτικά ευρήματα και  θα χρησιμοποιείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για τις περιοδικές εκθέσεις της. Στο Μεγάλο Θόλο γίνονται συνέδρια και διαλέξεις, ενώ θα φιλοξενήσει και το «Κέντρο Αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου» με χρήση πολυμέσων. Στην όμορφα διαμορφωμένη κεντρική αίθουσα της έκθεσης, θα περπατήσετε πάνω σε ένα μεγάλο χάρτη της Πελοποννήσου με σημειωμένα επάνω του τα ναυάγια, το καθένα με διαφορετικό χρώμα. Θα μάθετε για το ναυάγιο «Μέντωρ» του σκάφους του Έλγιν, ο οποίος είχε ένα ατύχημα κατά τη μεταφορά των κλοπιμαίων, των γλυπτών του Παρθενώνα, στην Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα στην περιοδική έκθεση που εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2012 αναπτύσσονται επτά ναυάγια από τις θάλασσες της Πελοποννήσου και διαφορετικών χρονικών περιόδων:

1. Ναυάγιο Πλοίου με αγγεία Προϊστορικών Χρόνων από την θαλάσσια περιοχή της Γιαγάνας Κεφαλληνίας.

2. Μαρμάρινα Αγάλματα Ρωμαϊκών Χρόνων που μεταφέρονταν στην Ιταλία και το πλοίο ναυάγησε στα νερά του Ακρωτηρίου Ξι στην Κεφαλληνία.

3. Ναυάγιο Πλοίου Ρωμαϊκών Χρόνων, που μετέφερε αμφορείς με κρασί και βυθίστηκε στα νερά της Ζακύνθου.

4. Ναυάγιο Πλοίου Μεσαιωνικών Χρόνων με φορτίο από φουντούκια που βρέθηκε από το λιμάνι της Ζακύνθου.

5-6. Δυο Ναυάγια Πλοίων Ρωμαϊκών Χρόνων που μετέφεραν το ένα Σαρκοφάγους και το δεύτερο Κίονες και βυθίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Σαπιέντζας Μεθώνης.

7. Το Ναυάγιο του πλοίου «Μέντωρ», που μετέφερε τα γλυπτά αριστουργήματα του Παρθενώνα και ναυάγησε στη θαλάσσια περιοχή του Αβλέμονα Κυθήρων.

Ο περιβάλλων χώρος εξελίσσεται και το κύριο βάρος των εργασιών αποκατάστασης και νέας χρήσης των χώρων επικεντρώνεται στην ακρόπολη όπου τα πρώην κελιά της φυλακής διαμορφώθηκαν σε γραφεία, αποθήκες, χώρους εργασίας και ένα τμήμα τους, υπό μορφή ανοικτών θόλων, καλύπτει ημιυπαίθριες εκθεσιακές ανάγκες. Επίσης, η κεντρική πυριτιδαποθήκη έγινε αίθουσα συνεδρίων και εκθέσεων.

Ναός της Μεταμορφώσεως της Σωτήρος

Στο  μεγάλο περίβολο του κάστρου θα αντικρίσει ο επισκέπτης το ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος αρχικά ήταν τζαμί (μπορεί να το αντιληφθεί ο επισκέπτης από την εμφάνιση του κτίσματος) για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών του μουσουλμανικού πληθυσμού.

Γίνονται εργασίες αλλά μια σύντομη επίσκεψη εντός του Ναού είναι ενδιαφέρουσα.

Βόλτα στα πέριξ του Κάστρου

Επιβάλλεται να περιπλανηθείτε στους χώρους τα μονοπατάκια, στις πολεμίστρες και να βγάλετε μοναδικές φωτογραφίες με πάμπολλες αφορμές και ερεθίσματα που προσφέρουν οι χώροι και διαδρομές του Κάστρου, αντικρίζοντας την Σφακτηρία.

Υπάρχουν και μέρη με πολύ ωραία σκιά και παγκάκια, όπου μπορείτε να κάνετε ένα σύντομο και ευχάριστο διάλειμμα.

Καταρράκτης Καλαμάρης – Costa Navarino

Αφήνοντας  την Πύλο και το Κάστρο και οδηγώντας προς Costa Navarino πολύ κοντά στη Γιάλοβα, θα δείτε μια πινακίδα στα αριστερά σας με τις κατευθύνσεις που οδηγούν στη Σχοινόλακκα. Θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτό το δρόμο μέχρι να φτάσετε σε μια διχάλα και τη σχετική πινακίδα που οδηγεί στο καταρράκτη Καλαμάρη. Εδώ κάνετε ένα πολύ ωραίο διάλειμμα μισής ώρας με σαράντα πέντε λεπτών. Ακολουθείτε το μικρό μονοπάτι το οποίο  καλύπτεται από άγρια βλάστηση! Σε περίπου 10 λεπτά με τα πόδια θα φτάσετε σε ένα μεγάλο ξέφωτο που σχηματίζεται από άφθονα πλατάνια. Εκεί, διασχίστε την μικρή γέφυρα κατά μήκος του μονοπατιού που οδηγεί στον καταρράκτη και στη λίμνη. Εκτός του καλοκαιριού, θα βρείτε πολύ νερό και ωραία μικρά ριάκια και ποταμάκια .

Επόμενος σταθμός μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Costa Navarino .

Η διαδικασία εισόδου έχει τον χρόνο της, αλλά αν δεν έχει πάει κάποιος αξίζει την περιήγηση στους επισκέψιμους χώρους, είτε με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια.

Ό,τι βλέπεις σε υποδομές και οργάνωση αγγίζει το τέλειο με πολύ υψηλές προδιαγραφές .

Ένας καφές (λίγο ακριβός φυσικά) στους εξωτερικούς , ή εσωτερικούς χώρους πριν την αναχώρηση για την επιστροφή, είναι καλή ιδέα, μόνο και μόνο για την εμπειρία του πράγματος.

Πολύ ωραίος χώρος για φωτογραφίες και χαλάρωση για κάποιους που θέλουν να δώσουν περισσότερο χρόνο .

Δεν ξέρω πότε θα νιώσετε πιο εξαντλημένοι: Διαβάζοντας το παρόν άρθρο ή πραγματοποιώντας την πρόταση μας!

Όπως και να έχει, ασχέτως πόσα πράγματα θα κάνετε, το σίγουρο είναι  ότι θα βιώσετε ένα άκρως συναρπαστικό τριήμερο γεμάτο παραστάσεις, ερεθίσματα, ιστορικές αναδρομές και πληροφόρηση καθώς και πολύ ωραίες εικόνες και στιγμές  που θα σας γεμίσουν νοσταλγία στο εγγύς μέλλον.    

Back To Top
×Close search
Search