skip to Main Content
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

ΈΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εύβοια: ένας τόπος πολυσύνθετος και πολύ-συνδυαστικός… βουνό με θάλασσα, Αιγαίο με Ευβοϊκό, νησί με Στερεά Ελλάδα, απέραντό πράσινο με απέραντο γαλάζιο, ερημικές και απομονωμένες βραχώδης εκτάσεις και τοπία.

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα θα ασχοληθούμε με την Β. Εύβοια και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κομμάτια της.   

Πριν ασχοληθούμε με τις φυσικές ομορφιές της και τα υπόλοιπα καλά της, θα πρέπει να μνημονεύσουμε κάτι που διαφεύγει στον περισσότερο κόσμο. Αυτό είναι η σημαντική Ιστορία της Β. Ευβοίας (ειδικότερα). Πόλεις όπως η Αιδηψός, Ιστιαία, Ωρεοί, Λίμνη, Ροβιές, Αρτεμίσιο, Κήρινθος, Μαντούδι – με την σημερινή τους ονομασία – ανέπτυξαν μεγάλη πολιτισμική δραστηριότητα σε όλες τις περιόδους πού αφορούν στην ιστορία του Ελληνισμού. Αρκετές ανασκαφές, με πολλά  αρχαιολογικά ευρήματα και ιδιαίτερα μνημεία, συμπληρώνουν τις πολλές αναφορές διαφόρων ιστορικών, σε διαφορετικές  χρονολογικές περιόδους.


Από την Ναυμαχία του Αρτεμισίου, που διεξήχθη παράλληλα με τη μάχη των Θερμοπυλών στην θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, μέχρι τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, του  Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου επί Μεταξά κατασκευάστηκε στην παραλία των Γουβών, το ναυτικό οχυρό του Βόρειου Ευβοϊκού με σκοπό να αποτρέψει την είσοδο εχθρικών πλοίων στα λιμάνια του Βόλου και της Χαλκίδας. Το συγκεκριμένο οχυρό χρησιμοποιήθηκε μετέπειτα από τα Γερμανικά Στρατεύματα.

Η Β. Εύβοια είναι μορφολογικά, μια νοητή  συνέχεια των Σποράδων και του Πηλίου, με πολλά κοινά στοιχεία στο φυσικό τους περιβάλλον. Συνδυασμός βουνού και θάλασσας, με απέραντη φυσική ομορφιά, γαλαζοπράσινες παραλίες, πολύ πεύκο, έλατα και πλατάνια συμπληρώνουν εμφατικά αυτή την εντυπωσιακή βλάστηση.


Σίγουρα ένα κομμάτι αυτής της πράσινης μαγείας έχει πληγεί από κάποιες φωτιές αλλά παραμένει με έντονη παρουσία και μας φωνάζει να την επισκεφτούμε και να την απολαύσουμε. Οι Ροβιές, το Πευκί, η Αγία Άννα, η Λίμνη, η Αιδηψός είναι μόνο μερικά από τα γραφικά χωριά της. Αν προσθέσουμε και το υπέροχο κλίμα της, δημιουργείται το απόλυτο ερέθισμα για ένα ιδανικό προορισμό, είτε για μονοήμερη εκδρομή (για τους Αθηναίους) ή ενός πολύ ελκυστικού  τριημέρου ή και για ωραίες χαλαρωτικές διακοπές με ή χωρίς παιδιά.

Θα σας δώσουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες διαστάσεις και αφορμές για να πάρετε την απόφαση να την επισκεφτείτε ή να ξαναπάτε και να ανακαλύψτε περισσότερα αν έχετε ήδη πάει.

Βουνό – πράσινο – πεζοπορία – ανακαλύψεις

Η Β. Εύβοια είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας που προσφέρεται για συνεχή εξερεύνηση γιατί όσο και αν γυρίζεις και καταγράφεις τόσο θα ανακαλύπτεις σπάνια ορεινά τοπία, χωριά, μέρη με καταπληκτική θέα, φαράγγια, καταρράκτες, απίστευτα μονοπάτια για περίπατο και πεζοπορία. Απλώς, (ίσως είναι και καλό ), λόγω του οδικού δικτύου, πολλά από αυτά τα εξαίσια μέρη δεν έχουν εύκολη πρόσβαση.

Αρχής γενομένης της διαδρομής από τη Χαλκίδα, μπορείτε να απολαύσετε για χιλιόμετρα μια μαγευτική διαδρομή, με τρομερή βλάστηση και δάση τα οποία διασχίζουν ποτάμια, ρυάκια και ωραία μονοπάτια. Εξαρτάται από εσάς πόσο χρόνο και διάθεση θέλετε να αφιερώσετε κάνοντας μια στάση.

Το μέρος συνολικά προσφέρει σε αυτούς που τους αρέσει η πεζοπορία ή και ο απλός περίπατος στη φύση πληθώρα εναλλακτικών. Μερικές ενδεικτικές μετριοπαθείς αλλά άκρως ενδιαφέρουσες πεζοπορίες είναι: Λίμνη – Κατούνια – Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη, (απόσταση 9 χιλιόμετρα). Ιστιαία – Καμάρια – Καματριάδες – Γαλατσάδες, (απόσταση 9,5 χιλιόμετρα). Και για τους πιο ζωηρούς: Λίμνη – Ροβιές – Δαμιά – Καλαμούδι – Δρυμώνα – καταρράκτες Δρυμώνα, (απόσταση 25 χιλιόμετρα).

Καταρράκτες – Αν θέλεις κάνεις  και μπάνιο

Αν πάλι θέλεις πιο πολύ το στοιχείο της περιπέτειας και του ατίθασου νερού, έχεις απίστευτες επιλογές. Στον δρόμο προς την Κερασιά δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου αντικρίζοντας τους Καταρράκτες του Δρυμώνα. Ένας   πράσινος παράδεισος με τη  δυναμική παρουσία του νερού, στις καλύτερες εκδόσεις του. Οι πιο τολμηροί, μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι του Νηλέα, όπου κανείς χάνεται στην μοναδική και ανεπανάληπτη ομορφιά του. Το πιο γνωστό σημείο αναφοράς για να ξεκινήσεις την αναζήτηση είναι η  Αγία Άννα.

Υπάρχει ένα πλήθος διαδρομών και καταρρακτών στην Β. Εύβοια (διαβάστε το άρθρο «Καταρράκτες στην Β. Εύβοια» , στην ενότητα ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ)

Το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών της Κερασιάς στην Εύβοια

Πρέπει να πάτε: Ανάμεσα σε τρεις περιοχές Κερασιά, Αγία Άννα και Παπάδες στην Βόρεια Εύβοια, βρίσκεται το απολιθωμένο δάσος Κερασιάς το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά απολιθωμένα δάση.

Δυτικά του χωριού, στην Ψηλή Ράχη, απλώνεται αυτό το μαγευτικό μέρος με ηλικία που φτάνει τα 20.000.000 χρόνια και μονοπάτια που θα σας ταξιδέψουν στην προϊστορία.

Στο μέρος ζούσαν λιμναία γαστερόποδα και σπονδυλόζωα, ελέφαντες, ιππάρια και ιχθιθήρια (πρόγονοι της ύαινας). Έχει επίσης βρεθεί κρανίο δικέρατου ρινόκερου. Στην πανίδα ανήκαν και κάποια αιλουροειδή σαν λιοντάρια (μαχαιρόδοντες), καμηλοπαρδάλεις με κοντό λαιμό (ελλαδοθήρια) και χαλικοθήρια.                               

Στη Μόνιμη Έκθεση Απολιθωμένων Θηλαστικών φιλοξενούνται αντιπροσωπευτικά και εντυπωσιακά ευρήματα που συλλέχθηκαν στη διάρκεια των Παλαιοντολογικών ανασκαφών στην Κερασιά από το 1992 έως το 2006 που κατασκευάστηκε το μουσείο. Κατά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αυτά παρέμειναν καλά κρυμμένα μέσα στη Γη για περισσότερα από 5.5 έως 6 εκατομμύρια χρόνια.

Μαγευτικές Παραλίες και δράσεις   


Η Β. Εύβοια προσφέρει τα πάντα. Παραλίες με ήσυχα νερά στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο και πιο άγρια στη πλευρά του Αιγαίου Πελάγους, με  πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά, σε γαλαζοπράσινες αποχρώσεις που σε πολλά σημεία προσδίδουν εξωτική διάσταση. Έχει παραλίες κάθε είδους και γούστου. Για παράδειγμα, πηγαίνοντας προς Γιάλτρα, θα βρεις αμμουδιά, στο Πευκί το ίδιο ενώ από την άλλη πλευρά στα Βασιλικά, θα βρεις βότσαλο. Υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών παραλιών: ήσυχες, πιο ήσυχες, να είσαι μόνος σου, σε ξενοδοχεία, με ομπρέλες και ωραία beach bar,  οργανωμένες , λιγότερο οργανωμένες. Όρεξη να έχεις, να ψάχνεις και ό,τι θέλεις θα το βρεις.

Φώκιες στα Λιχαδονήσια: Για τα Λιχαδονήσια δε χρειάζονται πολλές συστάσεις. Είναι πλέον γνωστά σε πάρα πολλούς. Αυτός ο μικρός παράδεισος που έχει χαρακτηριστεί ως “οι Σεϊχέλες της Ελλάδας”.


Η ομορφιά αυτού του μέρους της Β. Εύβοιας είναι ασύλληπτη, αλλά λόγω πολύ κόσμου,πρέπει να πάτε κατά την διάρκεια της εβδομάδας και όχι Αύγουστο. Εύκολη καθημερινή πρόσβαση από τον Αγ. Γιώργιο Ευβοίας ή τα Καμένα Βούρλα και με σκάφος δικό σας από παντού. Προσοχή όμως στις ξέρες, το ναυάγιο και τις φώκιες που κάνουν διάφορα κόλπα, αν τις συναντήσετε.

Υπέροχες βαρκάδες και βόλτες με σκάφη: Όλο το νησί, έχει μπει σε λίστα του National Geogrpahic ως ένας υπέροχος προορισμός για ιστιοπλοΐα, βόλτες με καΐκια και λοιπά σκάφη, καθώς έχει ήσυχα νερά και μια πανέμορφη, πλούσια σε ποικιλία και υπέροχη ακτογραμμή.


Για τους λάτρεις του οργανωμένου camping

Αν είσαι λάτρης του οργανωμένου camping, έχεις περισσότερους από έναν λόγο να επισκεφτείς την Β. Εύβοια και συγκεκριμένα την Αγία Άννα, ένα από τα δημοφιλέστερα οργανωμένα Camping της Ελλάδας.

Στο Club Aγία Άννα, οι εγκαταστάσεις, υποδομές και ατμόσφαιρα είναι κάτι περισσότερο από εξαιρετικές για μικρούς και μεγάλους, μέσα σε ένα ωραίο πράσινο περιβάλλον. Η μεγάλη πισίνα, μπορεί και φιλοξενεί διάφορες δραστηριότητες και happenings, ενώ την υπέροχη ατμόσφαιρα την συμπληρώνουν η ωραία μουσική και τα ωραία κοκτέιλς που σου προσφέρουν χαλαρότητα και θετική διάθεση και αν θέλεις περνάς όλη την ημέρα σου εκεί.

Ιαματική προσέγγιση και spa

Λάθος και παρεξηγημένη από πολλούς η έντυπωση ότι ο Ιαματικός Τουρισμός σε αυτό το κομμάτι της Εύβοιας προσελκύει μόνο υπερήλικες. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του beauty concept, τα πάντα αλλάζουν και νέες ηλικίες (όχι μόνο γυναίκες), επισκέπτονται όλο και περισσότερο το μέρος και απολαμβάνουν τα οφέλη των ιαματικών πηγών και spa. Μάλιστα με πολύ καλές προσφορές και οικονομικές τιμές, σε συνδυασμό με πολλές και αναπάντεχες ομορφιές και εκπλήξεις που προσφέρει το κάθε μέρος.

Πέραν της Αιδηψού με ιστορία μεγαλύτερη των 20.000 ετών! Αναφέρονται ξεκάθαρα από τον Αριστοτέλη και τον Στράβωνα , σήμερα στα περισσότερα ξενοδοχεία θα βρεις ιαματικό νερό, ενώ μπορείς να πας απευθείας στην πηγή να κάνεις το μπάνιο σου και κάτω από τους καυτούς καταρράκτες να το απολαύσεις κυριολεκτικά .

Φημισμένες είναι οι ιαματικές πηγές που βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας. Στο χωριό Ήλια, τα νερά από τις πηγές αναβλύζουν σχεδόν πάνω στο κύμα, σχηματίζοντας μικρά ρυάκια στην παραλία. Κατεβαίνοντας από χωριό Γιάλτρα, στον παραλιακό δρόμο προς την Λιχάδα, υπάρχουν και εκεί ιαματικές πηγές και λουτρά.

Επιπλέον πληροφορίες

Η φυσική διαμόρφωση της βόρειας Εύβοιας, με την πλούσια βλάστηση, τις πεζοπορικές διαδρομές, τους καταρράκτες και τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά προσφέρεται για εκδρομές και εξορμήσεις όλο τον χρόνο για κάθε είδος τουρισμού χειμώνα η καλοκαίρι.

Βρίσκεται κοντά στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Αν μένεις Αττική, μπορείς να πας μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και να φτάσεις στο Πορθμείο Αρκίτσας. Θα περάσεις σε 45 λεπτά απέναντι, στην Αιδηψό. Διαφορετικά, στρίβεις Χαλκίδα και σε μια μαγευτική διαδρομή, όπου χορταίνει τα μάτι σου πράσινο, μπορείς να πας οδικώς.

Για εσένα που έρχεσαι από τη Θεσσαλονίκη και Β. Ελλάδα, η πρόσβαση γίνεται μέσω του Πορθμείου της Γλύφας. Εθνική οδός, λίγες στροφές και με το πλοίο σε περίπου μισή ώρα, θα φτάσεις στον Αγιόκαμπο.

Είναι ιδανική για ταξίδια της τελευταίας στιγμής. Σήμερα αποφασίζεις να φύγεις, παίρνεις μερικά πράγματα μαζί σου και σε λίγες ώρες βρίσκεσαι σε ένα ειδυλλιακό και μαγευτικό μέρος.

Οικονομικός προορισμός, είτε αν είσαι των ανέσεων και luxury καταλυμάτων, είτε αν απαιτείς κάτι καλό σε πολύ λογική τιμή. Η Βόρεια Εύβοια είναι δυσανάλογα οικονομική για αυτά που προσφέρει.

Υπέροχο και όχι υπερτιμημένο φαγητό. Από κάθε λογής κρεατικών και φρέσκων προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς, έως φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, όχι μόνο στα ψαροχώρια της αλλά και στα υπόλοιπα χωριά και μέρη.

Back To Top
×Close search
Search