skip to Main Content
ΓΑΤΖΕΑ

ΓΑΤΖΕΑ

ΓΑΤΖΕΑ Ν. ΠΗΛΙΟΥ

ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ – ΕΥΤΥΧΩΣ – ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΜΑΘΕΤΕ!   

Ενώ απέχει μόλις 18 περίπου χιλ. από τον Βόλο (το δεύτερο χωριό του Ν. Πηλίου μετά την Αγριά), η δημοτικότητα της δεν είναι μεγάλη και ο κόσμος που την επισκέπτεται σε σχέση με τα υπόλοιπα χωριά είναι πολύ λιγότερος.

Αυτοί όμως που την γνωρίζουν είναι πιστοί επισκέπτες .

Υπάρχουν λοιπόν δύο χωρία: η Άνω & η Κάτω Γατζέα πάρα πολύ ενδιαφέροντα και τα δύο, συνδυάζοντας το βουνό και την θάλασσα.

Η Κάτω Γατζέα, απλωμένη σ’ ένα μικρό και καταπράσινο κάμπο, κατάφυτο με καρποφόρα αλλά και καλλωπιστικά δέντρα, στο πλάι ενός πανέμορφου κόρφου. Ένα ασφαλές αγκυροβόλι εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τα πλεούμενα που μοιάζει με γάντζο. Με αυτή την λογική –  ίσως και το τοπωνύμιο Γατζέα – όπου «γαντζώνουν» καλά οι άγκυρες των πλοίων.

Η Κάτω Γατζέα πρέπει να ήταν κατοικημένη, όπως αποδείκνύουν τα σχετικά ευρήματα, τουλάχιστον από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Έχει ένα ιδιαίτερο πλούσιο και σχετικά πρόσφατο παρελθόν ως κέντρο συγκέντρωσης, συσκευασίας, τυποποίησης και εμπορίας (κυρίως με καΐκια) της περίφημης βρώσιμης πηλιορείτικης ελιάς. Τεκμήρια αυτής της ακμής της οι μπόλικες και τεράστιες κατά μήκος της παραλίας αποθήκες και μεγάλα παλαιά κτήρια, απομεινάρια της τότε εποχής, τα οποία δυστυχώς πολλά από αυτά μαραζώνουν και πέφτουν.

Σήμερα, είναι ένα πολύ καλοδιατηρημένο χωριό πολύ ήσυχο, με κάποια  καταστήματα (κυρίως για φαγητό , καφέ και ποτό), χωρίς ηχορύπανση, πούλμαν επισκεπτών και ταμπέλες ΝΕΟΝ, έχοντας μια μοναδική αύρα και αισθητική, μέρα – νύχτα.

Η θέα περπατώντας στην παραλία δίπλα στην θάλασσα είναι ιδιαίτερη και το  ηλιοβασίλεμα υπέροχο. Εύκολα κάθεσαι σε ένα παγκάκι και ταξιδεύεις με το μυαλό και την ψυχή σου, μέσα στον Παγασητικό .

Αν βρεθείς το βραδάκι, είναι πολύ ρομαντικά και ήσυχα, περπατώντας στο δρόμο δίπλα στην θάλασσα, στο χαμηλόφως και διαλέγοντας ένα από τα αρκετά και πολύ ποιοτικά μαγαζάκια. Να πιείς το τσιπουράκι σου, να φας ή να δοκιμάσεις καταπληκτικά γλυκά και κρέπες στο ΚΑΡΜΑ και τον ΓΥΑΛΟΠΑΡΜΕΝΟ, όλα αυτά ακριβώς πάνω από το κύμα.

Στην άκρη της Κάτω Γατζέας στα δύο πολύ αξιόλογα Camping, όπου στην ωραία σκιά τους, με δροσιά μπορεί να φας ή να πιείς τον καφέ σου με πολύ ωραία μουσική και πολύ ωραία θάλασσα.

Άνω Γατζέα . Παίρνοντας τον δρόμο για την Άνω Γατζέα  (2,5 χλμ. πριν φτάσεις), αξίζει να επισκεφτείτε το περίφημο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας,  μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Η Mονή δεσπόζει από μακριά, κτισμένη πάνω σε λόφο, με υψόμετρο 240 μέτρων, με εκπληκτική θέα προς τον Παγασητικό. Το ευρύτερο τοπίο πλαισιώνεται από ελαιώνες, ενώ ο χαρακτηριστικός πύργος στη βόρεια πλευρά της, δίνει την εντύπωση του κάστρου στη Μονή.

Ενώ προχωρώντας προς την πάνω μεριά του οικισμού, θα  δείτε την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, αλλά και το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού.  Από το σταθμό περνάει ακόμα το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου ο «Μουτζούρης» που κάνει τη μαγική διαδρομή Μηλιές-Λεχώνια.

Το τρενάκι κάνει στάση και ξεκουράζεται για 15 – 20 λεπτά, μαζί με τους επιβάτες του, στο σταθμό με τα μαγαζάκια . Ο παράδεισος του φωτογράφου, με άπειρη θεματολογία της φύσης, σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα του παλαιού Σταθμού, των γραμμών και τις γέφυρες του τρένου (κατασκευής Ντε Κίρικο).

Πολύ ενδιαφέρον έχει και μια επίσκεψη στο Μουσείο  Ελιάς και Λαδιού Πηλίου ( οίκημα του1924 ).  Εκεί εκτίθενται συντηρημένα τα αντικείμενα και ευρήματα που βρέθηκαν, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό  χώρο. Το μουσείο περιλαμβάνει θεματικές ενότητες που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία συλλογής, διαλογής ,επεξεργασίας, παραγωγής  και εμπορίας ελαιών και  σαπουνιού,  καθώς  είδη και εργαλεία βαρελοποιίας και άλλων αντικειμένων. Γενικά το Μουσείο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο  για μικρούς όσο και μεγάλους.

Με την πρώτη ευκαιρία επομένως και αν βρεθείτε στον άξονα προς τη Νότια πλευρά του Πηλίου «οι Γατζέες», σας περιμένουν και να είστε σίγουροι ότι θα σας αποζημιώσουν.

Back To Top
×Close search
Search