skip to Main Content
Η ΔΕΝΔΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Η ΔΕΝΔΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Η Υπέροχη Δενδρική Κατάσταση των Πραγμάτων

Μέσα από κάποια περιστατικά της ζωής μου, μου εντυπώθηκε η σκέψη ότι εν τέλει η φύση ασκεί μια ιδιαίτερη έλξη επάνω μου.

Έτσι λοιπόν συνέχισα συνειδητά πλέον να παρατηρώ τη φύση και τη φύση μου, προσπαθώντας να διαβάσω το βιβλίο της. Το δένδρο ήταν και είναι αυτό που μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον.
Αφορμή στάθηκε ένα μικρό δεντράκι το οποίο επισκέπτομαι συχνά σε μια στροφή του παλιού ‘Αχλαδόκαμπου’, το οποίο επιβιώνει στην άκρη ενός γκρεμού με τα κλαδιά του να διαγράφονται στο φόντο του ορίζοντα.

Κάπως έτσι άρχισα να αναζητώ δέντρα, σύνολα δέντρων, δενδρικά περιγράμματα και δενδρικές έννοιες γύρω μου και στον εαυτό μου.

Βρήκα λοιπόν τους νευρώνες του εγκεφάλου,  που ο κάθε ένας από αυτούς αποτελείται από διακλαδώσεις, ‘τους δενδρίτες’ , οι οποίοι συλλέγουν τα σήματα τα οποία ταξιδεύουν μέσω αυτού του δικτύου και φθάνουν από την περιφέρεια προς το κέντρο και αντίστροφα.

Βρήκα το βρογχικό δένδρο με τους βρόγχους οι οποίοι υποδέχονται τον αέρα, διακλαδίζονται από εννέα έως δώδεκα φορές ο καθένας, με κάθε κλάδο να γίνεται προοδευτικά μικρότερος, σχηματίζοντας έτσι το βρογχικό δένδρο, το οποίο μεταφέρει τον αέρα,  από τη μύτη και το στόμα προς τους πνεύμονες.

Βρήκα το κυκλοφορικό δένδρο, το οποίο μέσω της καρδιάς παραδίδει το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες σε κάθε κύτταρο, απομακρύνοντας ταυτόχρονα το διοξείδιο του άνθρακα.

Βρήκα το γαλακτοφόρο δένδρο του μαστού, τον μαστικό αδένα που αποτελείται από λοβούς και γαλακτοφόρους πόρους, διατεταγμένους σε απόλυτη δενδρική διάταξη.

Βρήκα επίσης δενδρικές εκφράσεις που έχουν περάσει στην καθημερινότητά μας όπως

  • γενεαλογικό δένδρο
  • καρπός της κοιλίας
  • οι ρίζες της καταγωγής μας
  • και άλλα

Βρήκα επίσης στα μαθηματικά, στο κεφάλαιο των πιθανοτήτων το ‘decision tree’, μία μέθοδο επιλογής της ιδανικής απόφασης για έναν οργανισμό.

Βρήκα στην άλγεβρα του Boole το δυαδικό σύστημα, το 0 και 1, που αντιστοιχεί στο ανοικτό ή κλειστό κύκλωμα που εφαρμόζεται ευρέως σε δενδρικές δομές και χαρακτηρίζει τη λειτουργίας της, δηλαδή τη ροή της ενέργειας μέσα σε αυτό.

Βρήκα το σύστημα: μία σύνθετη πληροφοριακή δενδρική δομή που αποτελείται από πολλαπλά δομικά μέρη, με ατομικότητα συμπεριφοράς και συγχρόνως με στενή αλληλεπίδραση, όπου κάθε αλλαγή σε οποιονδήποτε κόμβο του συστήματος επηρεάζει και τους άλλους.

Βρήκα επίσης την δενδρική απεικόνιση της ιεραρχίας στην κοινωνία, την οικογένεια, το στρατό, την επιχείρηση κ.λπ. όπου το ανώτατο επίπεδο σε αυτή είναι ο ισχυρός, ο σοφός, ο ηγέτης, το φως. Η ιεραρχία αυτή είναι ο κώνος που εξελίσσεται σε πυραμίδα που ανεβαίνει προς το φως.

Βρήκα επίσης ένα θαυμάσιο βιβλίο που τιτλοφορείται «η μυστική ζωή των δένδρων» ενός δασολόγου-γεωπόνου, ο οποίος μας αποκαλύπτει τις εξής καταπληκτικές ιδιότητες των δένδρων και των δασών:

“Τα δένδρα του αυτού είδους συνδέονται μεταξύ τους μέσω του ριζικού συστήματος, ανταλλάσσοντας θρεπτικές ουσίες και πληροφορίες, με τη βοήθεια των μυκήτων. Τα φυτά και τα δέντρα μπορούν να ξεχωρίζουν τις δικές τους ρίζες από αυτές των άλλων ειδών, ακόμα και από τις ρίζες άλλων δένδρων που ιδίου είδους”.

Οι φιλίες των δένδρων

Γιατί τα δένδρα είναι τόσο κοινωνικά πλάσματα; Γιατί μοιράζονται την τροφή τους με άλλα δένδρα του ιδίου είδους;

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ο ίδιος που ισχύει στις ανθρώπινες κοινωνίες: με παρέα είναι πάντα καλύτερα.

Το φύλλωμα των δένδρων

Ένα δένδρο απλώνει τα κλαδιά του μέχρι να αγγίξει τα κλαδιά του διπλανού ομοειδούς δένδρου. Εκεί σταματά επειδή η θέση αέρα και ήλιου είναι ήδη κατειλημμένες.  Έτσι, σαν δυο καλοί φίλοι, προσέχουν ο ένας τον άλλο. Δεν θέλουν να στερήσουν τίποτα ο ένας από τον άλλο και έτσι αναπτύσσουν δυνατό φύλλωμα, μόνο προς τους μη φίλους τους. Οι ρίζες αυτών των ζευγαριών συνδέονται τόσο έντονα ώστε μερικές φορές πεθαίνουν μαζί.

Η γλώσσα των δένδρων

Η αγαπημένη τροφή των καμηλοπαρδάλεων είναι οι ακακίες, κάτι που δεν τους αρέσει καθόλου. Για να απαλλαγούν από τους πανύψηλους χορτοφάγους οι ακακίες μέσα σε λίγα λεπτά αποθηκεύουν στα φύλλα τους τοξικές ουσίες και δεν σταματούν εδώ. Συνεχίζουν απελευθερώνοντας ένα προειδοποιητικό αέριο που με τη βοήθεια του αέρα ειδοποιεί τις άλλες ακακίες , της γύρω περιοχής ότι υπάρχει κίνδυνος. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα δένδρα προετοιμάζουν την άμυνά τους.

Ο καλύτερος όμως τρόπος επικοινωνίας των δένδρων είναι αυτός που δεν φαίνεται, δηλαδή ο υπόγειος, η ρίζα. Οι ρίζες ενός δένδρου φτάνουν πολύ μακριά, έχουν διπλάσιο όγκο από το φύλλωμά τους. Έτσι τα υπόγεια τμήματά τους, συναντιούνται, εφάπτονται και επικοινωνούν με τη βοήθεια των μυκήτων οι οποίοι ενεργούν όπως τα καλώδια οπτικών ινών.

Οι λεπτές ίνες τους διαπερνούν το έδαφος και δημιουργούν ένα απίστευτα πυκνό πλέγμα. Ένας και μόνο μύκητας μπορεί στο πέρασμα δεκαετιών να επεκταθεί σε αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα και να δικτυώσει έτσι ολόκληρο δάσος. Η επιστήμη κάνει λόγο για ένα “wood wide web”, ένα δασικό ιστό που διαπερνά τα δάση και ανταλλάσσει πληροφορίες.

Όμως όλες αυτές οι εντυπωσιακές λειτουργίες προϋποθέτουν μηχανισμούς μάθησης και μνήμης. Πως γίνεται αυτό χωρίς εγκέφαλο;
Ή μήπως έχουν;
Η επιστημονική κοινότητα είναι κοντά στο να υιοθετήσει την άποψη ότι τα φυτά διαθέτουν ένα είδος εγκεφάλου που βρίσκεται στα άκρα των ριζών. Εκεί έχουν εντοπιστεί δομές που μοιάζουν με τις εγκεφαλικές.

Κάποτε οι άνθρωποι θαύμαζαν πολύ το δένδρο, το τιμούσαν, του έκαναν προσφορές και γύρευαν τρόπους να το προστατεύσουν και να το ευχαριστήσουν. Πίστευαν πως μέσα του κοιμάται ο Θεός και χρέος τους ήταν να επικοινωνήσουν μαζί του.

Έτσι το δένδρο ξύπναγε μέσα στη συνείδηση του ανθρώπου και του ανθρώπου μέσα στη συνείδηση του δένδρου, η ανταλλαγή λάμβανε χώρα και τότε ο άνθρωπος άρχιζε την αναζήτηση. Κατά μία έννοια,  ο πρώτος ναός της γης υπήρξε το δάσος, ο τόπος όπου η φύση είναι ζωντανή, εκεί όπου κατοικεί και εκδηλώνεται η διάνοια των θεών.

Έτσι οι άνθρωποι κατασκευάζοντας τους ναούς για να τιμήσουν τους θεούς τους αναπαρήγαγαν το δάσος με τα μεγάλα δένδρα, τα οποία είναι οι πυλώνες που στηρίζουν το ναό. Το δένδρο είναι ο βασιλιάς του δάσους. Είναι αυτό που συνδέει τον ουρανό με τη γη, χαράσσει τον δρόμο που οδηγεί από τη νύχτα στη μέρα.
Ενώ οι ρίζες του βυθίζονται στα άδυτα της γης τα κλαδιά υψώνονται και εκλεπτύνονται στον ουρανό. . . .

Back To Top
×Close search
Search