skip to Main Content
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΙΑΣ

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΙΑΣ

Το Γεφύρι και ο Διπλός καταρράκτης της Παλαιοκαρυάς

Το Φαράγγι και η περιοχή

Η Παλαιοκαρυά είναι ορεινό χωριό της κοιλάδας του Πορταϊκού σε υψόμετρο 730 μ., σε μια χαράδρα ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς, πάνω από τη Πύλη, σε κοντινή απόσταση τόσο από τα Τρίκαλα, όσο και την Καρδίτσα.

Ένα τοπίο άγριο και εντυπωσιακό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες χαράδρες της πατρίδας μας (Βίκου, Σαμαριάς, Νέστου, Αώου). Έχει μήκος 15 χλμ. και ολόκληρο το μήκος της χαράδρας της Παλαιοκαρυάς διαρρέετε από τον Παλαιοκαρίτη ποταμό που πηγάζει από τον αυχένα της Γκρόπας ύψους 1700 μ. περίπου.


Οι πλαγιές της χαράδρας είναι πετρώδεις, κατακόρυφες και ως εκ τούτου απόκρημνες, αλλά  καταπράσινες από πλούσιες συστάδες δένδρων και θάμνων που μαγεύουν  τον επισκέπτη προσφέροντας  μια μοναδική απόλαυση όλων των αισθήσεων .

Μια μαγεία χρωμάτων, εισπνοών, ακουσμάτων και εναλλαγές τοπίων από σπάνια ποικιλία βοτάνων και αγριολούλουδων, πηγών και κρυστάλλινων νερών που έρχονται από παντού και πλατάνια καθ’ όλη την πορεία του ποταμιού.

Στους απότομους βράχους, στις ξέφωτες πλαγιές και τα δάση φωλιάζουν και ενδημούν όλα σχεδόν τα άγρια ζώα και πουλιά της ευρύτερης περιοχής. Αετοί, γυπαετοί και γύπες αυλακώνουν ακατάπαυστα με το ανάλαφρο πέταγμά τους τον ουρανό της χαράδρας και της χαρίζουν ένα εξαίσιο και  συναρπαστικό θέαμα.

Ένα μέρος που κάποιος για να το γευτεί και να το βιώσει μπορεί εύκολα να ξοδέψει 2 – 3 ημέρες, αφού ξέχωρα από τα γεφύρια, την Πύλη και τα πέριξ,  μπορεί να εκδράμει, στα  τρία οροπέδια, είτε με όχημα είτε με τα πόδια (πεζοπορία). Το ένα είναι της Γκρόπας, το δεύτερο της Μπέης και το τρίτο του Καρβασαρά που μπορεί να δει κανείς όλο το Θεσσαλικό κάμπο. Η τοξωτή γέφυρα της Παλαιοκαρυάς, το φράγμα του Πορταϊκού στην Κάτω Παλαιοκαρυά, το δάσος της Κατούνας, κατάφυτο με έλατα και βαλανιδιές και οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα, είναι ανεξάντλητα μέρη και τοπία  της περιοχής με ιδιαίτερη ομορφιά.

Το Γεφύρι Παλαιοκαρυάς και ο διπλός καταρράκτης

Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς είναι μονότοξο σε ένα βραχώδες στένωμα του ομώνυμου φαραγγιού για να γεφυρώσει τον Παλιοκαρυώτη ή ρέμα της Γκρόπας, εξυπηρετώντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ Πύλης – Παλαιοκαρυάς και Μεσοχώρας, από τα πολύ παλιά χρόνια.


Χτίστηκε κάπου ανάμεσα στα 1500 με 1550, έχει μήκος 26 μέτρα, άνοιγμα τόξου 19 μέτρα και ύψος από την κοίτη του ποταμού 10 μέτρα, ενώ πίσω του πέφτει εντυπωσιακός ένας πανέμορφος καταρράκτης ύψους 12 μέτρων, που συνεχίζει σ’ έναν μικρότερο ύψους 2 μέτρων.

Πολύ ωραίο μέρος για βόλτα, πικ – νικ, ακόμα και ωραία σημεία Διαλογισμού. Με εύκολη η στάθμευση του αυτοκινήτου και χώρος ιδανικός για επιμόρφωση παιδιών, με θέμα την φύση.

Ο Νερόμυλος και το Φυσικό Πλυντήριο 

Συνεχίζοντας από το γεφύρι και ακλουθώντας την χαράδρα μετά από περίπου 1,2 χιλ. θα φθάσουμε στο Νερόμυλο,φυσικό πλυντήριο, αλλά και στην ωραία ταβέρνα της Δρυστέλας.

Ο παραδοσιακός νερόμυλος που χρονολογείται από το 1853, αλέθει με την ίδια διαδικασία αλεύρι από σιτάρι και καλαμπόκι που και μπορείς να αγοράσεις σε πολύ προσιτές τιμές.

Παράλληλα μπορείς να παρακολουθήσεις και τη Νεροτριβή. Το παραδοσιακό πλύσιμο  κουβερτών, χαλιών και λοιπών  αντικειμένων του σπιτιού (που απαιτούν πλύσιμο στο πλυντήριο , η χέρι) , με τον τρόπο που γινότανε τα πολύ παλιά χρόνια.

Η μόνη διαφορά είναι ότι στο στεγνωτήριο επεμβαίνει το ηλεκτρικό καθώς και στην πλύση,  η χρήση των σημερινών χημικών απορρυπαντικών. Αλλά όπως και να έχει, είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και για να το χρησιμοποιούν ένθερμα οι κάτοικοι όλης της γύρω περιοχής κάτι περισσότερο θα ξέρουν.

Ένα Μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε

Η ευρύτερη περιοχή της Παλαιοκαρυάς και τα ερεθίσματα της είναι κάτι μοναδικό και συναρπαστικό. Μια επίσκεψη, εξερεύνηση που πρέπει να βιώσετε, είτε σχεδιάζοντας ένα τριήμερο αποκλειστικά, είτε περνώντας από εκεί, είτε επισκεπτόμενοι τα πέριξ.

Back To Top
×Close search
Search