skip to Main Content
ΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ

ΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ

Τα «Φαναράκια» της Τήνου

Αν επιζητάς κάτι πραγματικά διαφορετικό και θέλεις να είσαι από τους λίγους που θα το βιώσουν !

Η Τήνος έχει δύο όψεις σαν νησί: την θρησκευτική και την «ελκυστική», την οποία όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει και εξερευνά. Τα φανταστικά χωριά, την ιστορία, τις καταπληκτικές παραλίες, τα πολύ ωραία φωτογραφικά σημεία, την καλλιτεχνική προσέγγιση, τα πανηγύρια, το φοβερό φαγητό.

Το χρονικό σημείο, όπου κάθε χρόνο συναντιόνται οι δύο όψεις, είναι τα «Φαναράκια». Πολλοί πιστεύουν , ότι το  γεγονός  της ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας, κάθε 30 Ιανουαρίου είναι η πιο σημαντική εορτή, μεγαλύτερη και από εκείνη του 15ης Αύγουστου.

Κάθε χρόνο, στην επέτειο της ευρέσεως της εικόνας από το 1823, γίνεται «το δικό μας πανηγύρι», όπως λένε οι ντόπιοι.

Λίγη ενημέρωση για το τελετουργικό . . .

Το απόγευμα της παραμονής, η εικόνα μεταφέρεται σε πομπή και με κάθε επισημότητα στον κάτω ναό και τοποθετείται στο σημείο όπου βρέθηκε. Ακολουθεί μέγας εσπερινός, με ειδικά γραμμένη ακολουθία και ολονυκτία. Την επομένη, στις 2 το μεσημέρι, την ώρα ακριβώς που βρέθηκε η εικόνα, γενική κωδωνοκρουσία καλεί το λαό να συρρεύσει, όπως τότε, στον κάτω ναό της Ευρέσεως. Η λιτανεία ακολουθεί την ίδια περίπου διαδρομή με εκείνη της πρώτης λιτάνευσης, μέσ’ από τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης. Πρόκειται δηλαδή για επανάληψη του αρχετυπικού θαύματος, πρακτική που καθιερώθηκε ήδη από την πρώτη επέτειο, το 1824. Μετά την επιστροφή στο ναό, γίνεται δέηση και κατάθεση στεφάνου.

Όταν σκοτεινιάσει, μικροί και μεγάλοι γυρίζουν στους δρόμους και τις πλατείες της Χώρας, κρατώντας πολύχρωμα χειροποίητα φαναράκια και τραγουδώντας τα «τραγούδια της Ευρέσεως». Πολλά από τα φαναράκια που κρατούν στην λαμπαδηδρομία, είναι μικρά αριστουργήματα ξυλογλυπτικής, και καλυμμένα με πολύχρωμες ζελατίνες.

Το νησί γίνεται ένα υπερθέαμα

Ξεχειλίζει από ζωντάνια, χρώματα και τραγούδια, με όλους τους Τηνιακούς να ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης.

Οι Τηνιακοί και ιδιαίτερα οι μαθητές περιμένουν με ανυπομονησία τη γιορτή που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει και όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Αξίζει να δείτε και να βιώσετε τα «Φαναράκια», ιδιαίτερα αν πέφτουν κοντά σε Σαββατοκύριακο και να τα συνδυάσετε με μια  περιπλάνηση  και  περιήγηση στη φανταστική Χειμερινή Τήνο.

Θα μείνετε έκπληκτοι, από ό,τι θα αντικρίσετε και θα καταγράψετε στα χωριά και καστροχώρια . Αυτή η Αιγαιοπελαγίτικη αύρα που έρχεται από παντού σε σχέση με την κύματα της θάλασσας που σας περικυκλώνουν και τα υπέροχα οπτικά ερεθίσματα, προσφέρουν μια συναρπαστική κορύφωση όλων των αισθήσεων.

Ησυχία, χαλάρωση και παντού εύκολη επικοινωνία με τους ντόπιους με συζητήσεις για τα δρώμενα του νησιού και όχι μόνο.Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη είναι ότι  θα βρείτε απίστευτα μέρη για φαγητό στα διάφορα χωριά.

Αν επίσης κατά την διάρκεια της παραμονής σας προλάβετε το πανηγύρι της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου στο Κτικάδο είναι μια ζωντανή και διαφορετική εμπειρία φιλοξενίας και συνεύρεσης με τους ντόπιους. Σπίτια και ταβέρνες είναι ανοικτά να σας φιλέψουν και να ανταλλάξετε απόψεις.

Στη πόλη, το «Μυρτίλο», είτε για πρωινό, είτε για all day coffee & snacks, είναι πολύ ωραίο μαγαζί, ενώ το βράδυ το «Μουστάκι», θα σας κρατήσει συντροφιά με πολύ ωραία ξένη μουσική, καθαρά ποτά και cocktails .

Είναι ένα τέλειο και εναλλακτικό 3ημερο, τελείως  διαφορετικό από τα κοινότυπα που ίσως επαναλαμβάνετε μέσα στη κάθε χρονιά.

Back To Top
×Close search
Search