skip to Main Content
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Πραγματικά Αξίζει να το Επισκεφθείς

Αν βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας , πρέπει να επισκεφθείτε και να επιβραβεύσετε αυτή τη προσπάθεια .

Αν επίσης η πρόκληση του Ολύμπου τριγυρίζει στο μυαλό σας είναι η καλύτερη εισαγωγή ενημέρωσης και καθοδήγησης για το Μυθικό και Εμβληματικό αυτό Βουνό .

Ο Εκθεσιακός Χώρος του Κέντρου Πληροφόρησης έρχεται να λειτουργήσει ως τόπος συγκέντρωσης, ενημέρωσης, εκκίνησης και ορθής διάχυσης των επισκεπτών στον Όλυμπο. Παράλληλα συμβάλει ουσιαστικά στο έργο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου για την προστασία και διατήρηση μιας πολυσήμαντης φυσικής και πολιτιστικής  κληρονομιάς.

Περισσότερο από μία δεκαετία χρειάστηκε για τη δημιουργία του πραγματικά σύγχρονου  αυτού  εκθεσιακού χώρου, εκπονώντας τις σχετικές μελέτες και βοηθώντας τη Δασική Υπηρεσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα.

Κατατοπιστικά και πολύ μεστά κείμενα, εντυπωσιακές εικόνες, στατικά εκθέματα και διαφανοσκόπια, ταινίες, εφαρμογές πολυμέσων και μία εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή, καθοδηγούν τον επισκέπτη από τους πρόποδες του Ολύμπου ως τις μυθικές κορυφές του.

Η εικονική ανάβαση ολοκληρώνεται σε επτά θεματικές ενότητες, που αναπτύσσονται σε επίπεδα προσεγγίζοντας το πολυσήμαντο περιβάλλον του Ολύμπου ανά υψομετρική ζώνη.

Από την πρώτη «εισαγωγική ενότητα» που περιγράφει τη γεωλογική ιστορία του Ολύμπου στην  ενότητα «Όλυμπος»  και από τους πρόποδες ως τις ψηλότερες κορυφές, όπου καταγράφονται πληροφορίες για τους οικισμούς που αποτελούν τις πύλες εισόδου στο βουνό, καθώς και για τα μονοπάτια και τις διαδρομές.

Στην συνέχεια η διαδρομή  περνά  «Στους πρόποδες του Ολύμπου», στην ενότητα που πραγματεύεται τη φύση και τα τεκμήρια του ανθρώπινου πολιτισμού, σε υψόμετρο από 300 έως 500 μέτρα. Η θεματική αυτή ενότητα, επικεντρώνεται στη μεσογειακή βλάστηση, στα ζώα που κινούνται στα χαμηλά υψόμετρα, στα πετρώματα και τη γεωμορφολογία, στο κλίμα, αλλά και στους αρχαιολογικούς χώρους που εντοπίζονται περιμετρικά, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Η επόμενη θεματική ενότητα, με τίτλο «Στη μέση ορεινή ζώνη», προσεγγίζει το περιβάλλον του βουνού από τα 500 έως τα 1.400 μέτρα, παρέχοντας στοιχεία για τη ζώνη της μαύρης πεύκης, για τα φυτά και τα ζώα που επιλέγουν τα οικοσυστήματά της.

Μέσα από αυτή την ξενάγηση, των πρώτων ενοτήτων θα ενημερωθούμε και θα θαυμάσουμε και το «Φαράγγι του Ενιπέα», που αναπτύσσεται κατά μήκος της ράμπας ανόδου από το ένα επίπεδο στο άλλο για να αναδείξει τον ιδιαίτερο πλούτο του πιο διάσημου φαραγγιού του Ολύμπου.

Στην επόμενη ενότητα μπαίνουμε  «Στη ζώνη των ψυχρόβιων δασών», όπου κυριαρχεί το ρόμπολο. Με  ενημέρωση για τη γεωμορφολογία και τις συνθήκες που επικρατούν, στα τα βάραθρα , τα σπήλαια, θα ενημερωθούμε, για τα φυτά και τα ζώα, στα  μεγάλα υψόμετρα του Ολύμπου, από τα 1.400 έως τα 2.500 μέτρα.

Μεταβαίνοντας «Στην αλπική ζώνη», η έκθεση παρουσιάζει εντυπωσιακά  τις συνθήκες που επικρατούν από τα 2.500 μέτρα και πάνω . Στα ζώα των μεγάλων υψομέτρων και την αλπική βλάστηση με τα αγριολούλουδα που καθιστούν τον Όλυμπο διάσημο για τη χλωρίδα του.

Τέλος καταλήγουμε ,  «Στις κορυφές του μύθου», όπου στο συγκεκριμένο τμήμα του εκθεσιακού χώρου , παρουσιάζονται οι προσπάθειες των πρώτων Ελλήνων και Ξένων ορειβατών και τα γεγονότα σταθμοί που προηγήθηκαν , αλλά και ακολούθησαν την πρώτη  επίσημη πετυχημένη ανάβαση στον Μύτικα το 1913 .

Τα ενδιαφέροντα ερεθίσματα διαδέχονται το ένα το άλλο και ξεδιπλώνουν την συνολική ιστορία και μυθολογία του βουνού και των θεών .

Τις «μυθικές μάχες» για την κατάκτηση του Ολύμπου, την  επικράτηση του δωδεκάθεου και  την κυριαρχία του Δία .

Τελειώνοντας αυτό που θα μας μείνει είναι ένα . Δεν είναι τυχαίο ότι ο Όλυμπος δεν είναι απλώς ένα βουνό. Είναι φαινόμενο: ένα σύμπλεγμα Ιστορίας , Μυθολογίας , Φυσικού περιβάλλοντος , Πρόκλησης , Έξαψης της Φαντασίας και πάρα πολλά άλλα .

Για να φτάσετε στο Μουσείο είναι πολύ απλό: θα το δείτε αμέσως μπροστά σας ανεβαίνοντας προς τον Όλυμπο και βγαίνοντας από το Λιτόχωρο.

Back To Top
×Close search
Search