skip to Main Content
ΞΑΝΘΗ -ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΝΕΣΤΟΥ

ΞΑΝΘΗ -ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΝΕΣΤΟΥ

Η ΞΑΝΘΗ και τα περί ΝΕΣΤΟΥ

Μια από τις ωραιότερες περιηγήσεις στην Ελλάδα!

Δεν ξέρουμε πόσες μέρες μπορεί και πρέπει να αφιερώσει κανείς σε αυτό το μοναδικό κομμάτι της Ελλάδας.

Τι να πρωτοδεί, τι να απολαύσει, πόσο πρέπει να μείνει σε κάθε προορισμό; Αρχιτεκτονική, ιστορία, φύση, ποτάμια, υδροβιότοποι, σπάνια βλάστηση και πουλιά, τρομερά φαράγγια και πόσα άλλα.

Θα θέλαμε πάρα πολλές σελίδες να σας περιγράψουμε με λεπτομέρειες μια πλήρη περιήγηση, γι αυτό το λόγο θα σας κάνουμε μια μεστή, συνοπτική και όσο μπορούμε πιο ουσιαστική αλλά άκρως ελκυστική περιγραφή / πρόταση.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Προτείνεται σαν ορμητήριο, από όπου με ημερήσιες εξορμήσεις μπορείς  εύκολα ή και δύσκολα (εξαρτάται τον χρόνο που θέλεις να ξοδέψεις σε κάθε προορισμό) να καλύψεις τα μέρη που θέλεις να δεις.

Διαφορετικά μοιράζεσαι τις διανυκτερεύσεις μεταξύ Ξάνθης και ορεινής Ξάνθης – Σταυρούπολης  και επωφελείσαι των αποστάσεων, προγραμματίζοντας τις εξορμήσεις, πολύ πιο ευέλικτα γεωγραφικά.

Η Ξάνθη είναι μια πολύ ωραία και ζωντανή πόλη (για όσους δεν την ξέρουν).

Καταπληκτικό φαγητό (από τα ωραιότερα στην Ελλάδα), με άπειρες εναλλακτικές , κρεατικών, ψαρικών αλλά και ντόπιων θεσπέσιων  σπεσιαλιτέ  τόσο στη πόλη όσο και τα γύρω χωριά.

Η πόλη λόγω των φοιτητών χαρακτηρίζεται από έντονη  νυχτερινή της ζωή με πάρα πολλά καφέ, στέκια και μπαράκια αλλά και ωραίες βόλτες στην πόλη. Είναι μια πόλη που σου δημιουργεί ευεξία και σε προκαλεί να την περπατήσεις στις πλατείες, τα παζάρια, τις Μουσουλμανικές συνοικίες και αξιοθέατα.

Θα σας παραθέσουμε ονομαστικά τα ωραιότερα σημεία και αξιοθέατα της πόλης και για όσους θέλουν λεπτομερή περιγραφή θα την βρουν στην ενότητα  ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ  – Πόλη της Ξάνθης.

Σας προτείνουμε μερικά από τα πιο Χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα μέρη:

Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Καταπληκτικά σοκάκια και φοβερή αισθητική,  σπίτια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του τόπου, ωραίες πλατείες και την οικία γέννησης του Μάνου Χατζιδάκι.

Παλιό Δημαρχείο και Παραδοσιακός οικισμός Σαμακώβ, τον οποίον χωρίζει ο ποταμός Κόσυνθος από την Παλιά Ξάνθη.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης.

Παζάρι Ξάνθης. Μέσα στη πόλη, το περίφημο «παζάρι της Ξάνθης» του οποίου η ιστορία χάνεται στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου.

Περιοχή Καπναποθηκών. Μεγάλη ιστορία συνδεδεμένη με την πόλη και την άνθηση της, αποτελεί ένα από τα καλύτερα υφιστάμενα σύνολα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα μοναδικά και για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Λαογραφικό Μουσείο: Πολύ ενδιαφέρον!

Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων: Πρωτότυπο  Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό κτίριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικό διάκοσμο.

Πινακοθήκη Δήμου Ξάνθης: Κτήριο κλασσικού Μακεδονικού χαρακτήρα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης και πολύ αξιόλογο.

Πλατεία Δημοκρατίας: Η Κεντρική Πλατεία της πόλης. Είναι ένα αξιοθέατο από μόνη της, σήμα κατατεθέν το μεγάλο ρολόι  της, κατασκευής 1880.

Βυζαντινό Κάστρο Ξάνθειας: Χρονολογείται από το 12ο μ.Χ.  με την ακρόπολη στην κορυφή του λόφου. Περπατώντας το, θα διαπιστώσουμε ότι σώζονται πολλά τμήματα των τειχών, πύργοι, τοξωτές πυλίδες και θολωτές στέρνες.

Φεύγοντας και αφήνοντας την πόλη της Ξάνθης, αρχίζει η μεγάλη αναζήτηση,  περιπλάνηση και  περιπέτεια .

Εδώ διαβάζεις, επιλέγεις και φτιάχνεις το πρόγραμμα σου, όπως σου υπαγορεύουν οι προτιμήσεις και οι προτεραιότητες σου. Στο τέλος αυτό που θα σου λείψει, είναι μάλλον ο χρόνος και οι έξτρα μέρες!

Τα Πομακοχώρια

Σκηνικό από τις ταινίες του Αγγελόπουλου. Ξεχασμένα στον χρόνο παραδοσιακά χωριουδάκια, σκαρφαλωμένα ψηλά στις πλαγιές της Ροδόπης κοντά στα βουλγαρικά σύνορα, που ζουν και κινούνται στους δικούς τους ρυθμούς και παραδόσεις. Οι Πομάκοι, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, οργώνουν με άροτρα τις καπνοκαλλιέργειές τους, καπνίζουν ναργιλέ στα παραδοσιακά καφενεία τους και είναι πράγματι βιωματική εμπειρία να καθίσετε μαζί τους για ένα τσάι ή καφέ, (δεν ξέρω αν εκεί εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος). Γι’ αυτούς ο χρόνος κυλά πολύ αργά

Ήμουν πολύ τυχερός όπου κατά την διάρκεια της θητείας μου στο Στρατό έκανα  αρκετούς φίλους Μουσουλμάνους και Πομάκους που με μύησαν σε αυτή τη περιοχή. Οι Πομάκοι, δεν μιλούν πολύ σε ξένους και είναι πάντα επιφυλακτικοί αλλά είναι φιλότιμοι και έχουν πολλά να σου πουν.

Μοναδικές Εμπειρίες: Η Σμίνθη με τους περίτεχνους μιναρέδες της να υψώνονται προς τον ουρανό, ο Εχίνος με το τοξωτό γεφύρι του πάνω από το ρυάκι που τον χωρίζει από τον κεντρικό δρόμο, οι Θέρμες με τα ιαματικά λουτρά τους και την υπαίθρια πισίνα που αχνίζει από το φυσικά ζεστό νερό πλάι στον δρόμο, η Κοττάνη με το υπέροχο ταβερνάκι του Τζεμίλ που φτιάχνει ο ίδιος και σερβίρει ένα από τα καλύτερα γιαουρτλού κεμπάπ που φάγατε ποτέ.

Σταυρούπολη

Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Ξάνθη βρίσκεται η Χώρα των αρχαίων Διών, η Σταυρούπολη. Έχει αυτό το όνομα από το 1920. Αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο Νεστοχώρι της Ξάνθης. Για να φτάσουμε εκεί θα διασχίσουμε την Κρύα Βρύση, το Λυκοδρόμιο και θα θαυμάσουμε την φυσική ομορφιά τους .Ένα Παρθένο δάσος και δέντρα που βρίσκονται εκεί 200 χρόνια, φυσικές πηγές, παιδικές χαρές, παραδοσιακοί φούρνοι, κ.α, θα σας δώσουν πλούσια ερεθίσματα για βόλτα και εξερευνήσεις .

Στα MUST, o γραφικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Σταυρούπολης.

Μακεδονικός τάφος Κομνηνών Σταυρούπολης

Μακεδονικός τάφος Σταυρούπολης. Ο τάφος της Σταυρούπολης είναι ο μεγαλύτερος, πιο καλοδιατηρημένος και πιο εντυπωσιακός μακεδονικός τάφος της Θράκης. Βρίσκεται νότια της πόλης, σε μικρή απόσταση από το δρόμο που οδηγεί στα Κομνηνά. Με βάση την αρχιτεκτονική του μορφή και τα λιγοστά ευρήματα που υπήρχαν στο εσωτερικό του, χρονολογείται στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.Χ.

Δάσος Χαϊντούς – Δασικό χωριό Ερύμανθου

Στην οροσειρά της Ροδόπης, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, υπάρχει το δάσος Δρυμός, γνωστό και ως Χαϊντού. Το δάσος Χαϊντούς είναι ένας επίγειος παράδεισος με θεόρατες αιωνόβιες οξιές ύψους άνω των 30 μέτρων.

Το Παρθένο Δάσος της Χαϊντούς έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, και υποστηρίζει επάξια τον τίτλο του. Εκτός από τις οξιές το δάσος έχει πεύκα, ελάτη, ερυθρελάτη αλλά και κίτρινο κρίνο που φύεται στα βουνά της Ροδόπης.

Το Δασικό Χωριό ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ βρίσκεται στον ορεινό όγκο του πρώην δήμου Σταυρούπολης του Νομού Ξάνθης, σε υψόμετρο 1350 μέτρων. Αποτελείται από δώδεκα (12) ξύλινους κεραμοσκεπείς οικίσκους των δύο (2) δωματίων, μικτού εμβαδού 65τ.μ, με δυνατότητα φιλοξενίας 4-5 ατόμων ο καθένας, καθώς και έναν μικρότερο των 2 ατόμων.

Κάστρο Καλύβας – Ιωνικό

Κάστρο Καλύβας – Ιωνικό. Το Φρούριο βρίσκεται στην κορυφή του υψώματος Καλές (Κάστρο) σε υψόμετρο 627 μ., 4 χλμ. Νοτιοανατολικά  του εγκαταλειμμένου χωριού Καλύβα. Η θέση του είναι στρατηγική γιατί από αυτό ελέγχεται μεγάλο μέρος της κοιλάδας του Νέστου. Υπάρχει επίσης οπτική επαφή με άλλα φρούρια της παρανέστιας περιοχής. Κατασκευάστηκε από τον Φίλιππο Β΄της Μακεδονίας γύρω στο 340 π.Χ. στη θέση προϋπάρχουσας θρακικής εγκατάστασης της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου (9ος-8ος αι.π.Χ.). Χρησιμοποιήθηκε από τον Φίλιππο Ε΄, τον Περσέα, τους Ρωμαίους και τον Ιουστινιανό.

Καταρράκτης του Λειβαδίτη

Είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων και προσεγγίζεται αρκετά εύκολα από την πόλη της Ξάνθης. Ο ενδιαφερόμενος δεν έχει παρά να ακολουθήσει το δρόμο για τη Σταυρούπολη και από εκεί με έντονη ανάβαση να κατευθυνθεί στο χωριό Λειβαδίτης .

Το σκηνικό είναι ανυπέρβλητο – μαγευτικό – μυστήριο. Ο καταρράκτης ξεκινά τη φαντασμαγορική καθοδική πορεία του από ένα ύψος 60 μέτρων, κι εσείς τον θαυμάζετε από το χαμηλότερο σημείο του, καθισμένοι στο ξύλινο παγκάκι στο περιφραγμένο πλάτωμα απέναντί του. Οι ακτίνες του ήλιου που περνούν μέσα από τα νερά του δημιουργούν μίνι ουράνια τόξα, και η πυκνή βλάστηση στα βράχια γύρω του κάνει το τοπίο ακόμη πιο εξωτικό.

Προσθέστε στην εικόνα ένα πολύ σκιερό δάσος, μερικά ξύλινα γεφύρια που περνούν πάνω από ρυάκια, και πολύχρωμα κρινάκια από αυτά που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Πραγματικά παίρνετε μια μικρή μόνο ιδέα από την ομορφιά του τοπίου.

Οδηγίες πρόσβασης : Για να τον θαυμάσετε, θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητο στο τέλος του χωματόδρομου, περίπου 7 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό Λειβαδίτη, και να περπατήσετε το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι, που ελίσσεται κατηφορίζοντας μία κατάφυτη πλαγιά, για δύο περίπου χιλιόμετρα.

Εκπληκτικό σημείο και για τον χειμώνα περπατώντας μέσα στο μαλακό χιόνι (προσωπική εμπειρία) και φθάνοντας να αντικρύσετε τον καταρράκτη παγωμένο, όπου τα ορμητικά νερά του μεταμορφώνονται δια μαγείας σε γιγάντιους, κρυστάλλινους σταλακτίτες .

Νέστος  – Μια ολόκληρη περιπλάνηση από Μόνος του !

Ένα ποτάμι με κρυστάλλινα νερά, που αλλάζουν χρώμα ανάλογα την ώρα της ημέρας, τις διαθέσεις του ουρανού και την εποχή του χρόνου, η οποία αλλάζει τα χρώματα των δασών που καθρεφτίζονται πάνω τους: χρυσαφένια το φθινόπωρο, βαθυπράσινα την άνοιξη και το καλοκαίρι, λευκά τον χειμώνα.    Σε απόσταση αναπνοής από τις όχθες του, απλώνονται δάση που λες και φτάνουν ως τον ουρανό, υδροβιότοποι που τους κατοικούν πελεκάνοι και ερωδιοί, καταρράκτες που μεταμορφώνονται σε κρυστάλλινο υπερθέαμα τον χειμώνα, όταν τα νερά τους παγώνουν, και χωριά σταματημένα στον χρόνο.  Ο Νέστος δεν μοιάζει με κανένα άλλο ποτάμι. Αντί για ένα ακόμη αξιοθέατο στην περιοχή του, είναι ο ίδιος ένας ολόκληρος προορισμός.

Η εξερεύνηση ξεκινά από τη Σταυρούπολη, ένα πολύ ωραία ορεινό χωριό 28 χιλιόμετρα βόρεια της Ξάνθης, με πλακόστρωτα δρομάκια, πέτρινα σπίτια, όμορφες εκκλησίες και μια μεγάλη, ολοζώντανη πλατεία σκεπασμένη από πλατάνια που αγναντεύει από ψηλά τον Νέστο και το καταπράσινο φόντο του. Όπως προείπαμε, εναλλακτικά της Ξάνθης, ιδανική βάση και ορμητήριο για τις εξορμήσεις σας. Η Σταυρούπολη είναι πολύ ζωντανή και συγκεντρώνει τα καλύτερα ταβερνάκια και  καφενεία-ουζερί, για οινοποσίες και ωραίες βραδιές. Είναι κοντά σε όλα, όσα θα θελήσετε να δείτε και να κάνετε στην περιοχή.

Θρακικά Τέμπη – Χωριά Τοξότες και Γαλάνη

Μόλις 12 χλμ από την Ξάνθη βρίσκονται τα «Τέμπη του Νέστου». Τα χωριά Τοξότες και Γαλάνη βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι και θα τα χρησιμοποιήσετε ως βάση, για μια εναλλακτική προσέγγιση.

Μπορείτε να περπατήσετε και να κολυμπήσετε μέσα στον Νέστο. Πηγαίνετε στον χώρο αναψυχής δίπλα στο ποτάμι (Γαλάνη). Το πέτρινο μονοπάτι που ανηφορίζει προς Κρωμνικό και Λιβερά. Ακόμη καλύτερα εάν επιλέξτε να τα θαυμάσετε όλα από ψηλά.

Ακολουθήστε τον ασφάλτινο δασο-τουριστικό δρόμο προς Λιβερά – Σταυρούπολη. Τα κιόσκια παρατήρησης που θα συναντήσετε (10 χλμ) δίνουν ευκαιρία για αγνάντι. Οι μαίανδροι του Νέστου, τα χιόνια στην Ροδόπη και η περιοχή Σταυρούπολης στα πόδια σας. Από την άλλη πλευρά της θέας προβάλλει το Αιγαίο με την Θάσο και τη Σαμοθράκη. Το μάτι βλέπει κάθε χωριό της πεδινής Ξάνθης, ως την Χρυσούπολη.

Παράλληλα μέσα στη μέρα σας ή τις μέρες σας παραμονής σα θα υπάρξουν ίσως ευκαιρίες για δράσεις στον Νέστο και την αμμουδιά του. Το καλοκαίρι κολύμπι, πεζοπορία στο μονοπάτι προς Λιβερά, κατάβαση, αναρρίχηση, τοξοβολία. Σίγουρα θα βρείτε κάτι πολύ ενδιαφέρον να κάνετε. Το χειμώνα σίγουρα περπατήματα σε μοναδικά σκηνικά και τοπία, ιδιαίτερα αν είναι χιονισμένα.

Ένα  ατελείωτο Βιωματικό Σκηνικό

Ο Νέστος κυλά αργά, κάνοντας συνεχώς ζιγκ-ζαγκ, ανάμεσα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές της Ροδόπης, 22 ολόκληρα χιλιόμετρα συνεχόμενων μαιάνδρων επιφυλάσσουν συνεχείς εκπλήξεις σε κάθε στροφή του ποταμού: Ένας μαυροπελαργός με αστείο πορτοκαλί ράμφος απογειώνεται από το κλαδί ενός δέντρου στην όχθη, ένα ζαρκάδι κατεβαίνει στη μικρή βοτσαλωτή παραλία για να πιει νερό από το ποτάμι, ένας ερωδιός φτιάχνει τη φωλιά του στα κεραμίδια του εγκαταλελειμμένου, σιδηροδρομικού σταθμού. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και την φωτογραφική σας μηχανή έτοιμη ανα πάσα στιγμή .

Το απόλυτο MUST: ένα υπερθέαμα η διαδρομή με τρένο που ελίσσεται δίπλα στο ποτάμι, περνώντας από φαράγγια, απότομες πλαγιές εκτελώντας το δρομολόγιο Ξάνθη-Σταυρούπολη δύο φορές την ημέρα, στις 9.00 και στις 17.00 (ελέγξτε το, αναλόγως εποχής) .

Συμπληρωματικές Δράσεις για τολμηρούς και όχι μόνο:

Η κατάβαση με κανό η οποία ξεκινά από την Σταυρούπολη και καταλήγει στους Τοξότες, περνά δίπλα από φαντασμαγορικά τοπία και διαρκεί περίπου πέντε ώρες.Στη διδρομή αυτή, αναλόγα την εποχή, υπάρχει η  δυνατότητα για βουτιές στα παγωμένα νερά και birdwatching. Το κόστος κυμαίνεται στα 40-50€ το άτομο. Καταβάσεις πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο από εταιρείες όπως η Riverland και η Forestis, καθώς τα φράγματα ελέγχουν τη ροή του ποταμού με αποτέλεσμα τα νερά να μην είναι ποτέ ορμητικά.

Ιππασία στις όχθες του Νέστου. Το υπέροχο, καταπράσινο πάρκο που έχει στήσει από το μηδέν ο Ηλίας κάτω από την γέφυρα της Σταυρούπολης, με παλιά βαγόνια τραίνων και χρωματιστά λουλούδια, φιλοξενεί περισσότερα από είκοσι πανέμορφα άλογα, με τα οποία θα βολτάρετε πλάι στο ποτάμι. Οι τιμές ξεκινούν από 10€ το άτομο. Για περισσότερες λεπτομέρειες, και για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Ηλία στο τηλέφωνο 6972763767.

Το Δέλτα του Νέστου

Λιμνοθάλασσες, υγρά λιβάδια και καλαμιώνες, κατοικημένα από νεροβούβαλους, αλεπούδες, ερωδιούς και πελεκάνους και πλαισιωμένα από το παραποτάμιο δάσος Κοτζά-Ορμάν συνθέτουν το τοπίο στο οποίο τα νερά του Νέστου συναντούν την θάλασσα. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, ένα από τα ωραιότερα ποτάμια της Ευρώπης να ολοκλήρωνε το ταξίδι του σε λιγότερο εντυπωσιακό σημείο.

Δεν είναι εύκολο να προσεγγίσετε το Δέλτα του Νέστου από την πλευρά της Θράκης. Παρ’ όλα αυτά, με λίγη βοήθεια από τους ντόπιους και σχετικά καλή αίσθηση προσανατολισμού, θα καταφέρετε να φτάσετε μέσω των χωματόδρομων από τα χωριά Δασοχώρι, Παλιό και Νέο Εράσμιο μέχρι το ανάχωμα που ακολουθεί τον ποταμό ως τις εκβολές του. Περιπέτεια σε όλο της το μεγαλείο. Αρκετά δύσβατη περιοχή, ενώ η καλύτερη επιλογή σας για να φτάσετε μέχρι το Δέλτα είναι το ποδήλατο ή η πεζοπορία, για τέσσερα περίπου χιλιόμετρα.

Ευκολότερα μπορείτε να προσεγγίσετε το Δέλτα από την Χρυσούπολη ή την Κεραμωτή του Νομού Καβάλας. Λεπτομέρειες για το Δέλτα και τις καλύτερες διαδρομές του έχουν τα δύο Κέντρα Πληροφόρησης Νέστου στην Κεραμωτή (ανοικτό Δευτέρα- Παρασκευή 9.00-14.30, τηλ.: 25910-51831) και την Βιστωνίδα (Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00-14.30, τηλ.: 25410 96646), τα οποία μπορούν να οργανώσουν και ξεναγήσεις.

Τα φράγματα στο Παρανέστι

Επική διαδρομή με το αυτοκίνητο, καθώς οι διαδρομές εδώ είναι φαντασμαγορικές και οι αντίστοιχες στάσεις για φωτογραφίες κάθε λίγα χιλιόμετρα επιβεβλημένες.

Δύο φράγματα –της Πλατανόβρυσης και του Θησαυρού– που κατασκευάστηκαν για να παράγουν ενέργεια και να αποθηκεύουν νερό για άρδευση, δημιουργούν μικρές διαδοχικές λίμνες από τα νερά του Νέστου και έντονα οπτικά ερεθίσματα, που σε κάνουν να νομίζεις ότι ταξιδεύεις σε τοπία της Αυστρίας ή της Γερμανίας .

Η Βιστωνίδα

Ίσως βαρεθήκατε να διαβάζετε τον όρο Βιωματική Εμπειρία αλλά θα ήταν άδικο να μην προσδώσουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό στην Βιστωνίδα.

Ένα σαγηνευτικό τοπίο το οποίο χαρακτηρίζει η χαρακτηριστική ατέλειωτη γαλήνη που περιβάλλει τα ακίνητα νερά των λιμνών και εκτείνεται σε 42.000 στρέμματα, στα οποία κατοικούν περισσότερα από τριακόσια (από τα 442 που έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα) είδη πουλιών.                       Στο κέντρο της λίμνης δεσπόζει το  εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που, μαζί με το ξύλινο γεφυράκι του, είναι ένα από τα πιο  πολυφωτογραφημένα σημεία της Β. Ελλάδας, προσφέροντας  καταπληκτικές λήψεις και φωτογραφικές αναμνήσεις.

Στο σημείο όπου τα νερά της Βιστωνίδας συναντούν το Θρακικό Πέλαγος, θα συναντήσετε και το γραφικό  Πόρτο Λάγος, όπου προσφέρεται για μια στάση, παράκτιες βόλτες και φοβερό φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια του.

Για τους λάτρεις του είδους της παρακολούθησης των πουλιών είναι ο ιδανικός προορισμός  Η Riverland διοργανώνει ολοήμερες εκδρομές για birdwatching, με επαγγελματίες οδηγούς και κόστος που κυμαίνεται στα 55€ το άτομο.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Για τους Νοτιοελλαδίτες δημιουργεί σίγουρα αγωνία και αμηχανία η απόσταση, ιδιαίτερα αν δεν έχουν  ταξιδέψει μέχρι αυτό το σημείο της Ελλάδας.

Γι’ αυτό και μόνο τον λόγο δίνουμε όλες τις εναλλακτικές για να βοηθήσουμε, την όποια τυχόν, απόφαση σας.

Αεροπορικώς προς την Χρυσούπολη Καβάλας και από εκεί προς Ξάνθη (απέχει 40 χλμ. περίπου από την Ξάνθη) και ενοικίαση αυτοκινήτου.

Σιδηροδρομικώς (με απλό τρένο αλλά και με το Intercity) από Θεσσαλονίκη προς Ξάνθη και ενοικίαση αυτοκινήτου.

Οδικώς με το αυτοκίνητο σας προς Ξάνθη (απέχει 212 χλμ από την Θεσσαλονίκη και  συνολικά 735 χλμ από την Αθήνα).

Back To Top
×Close search
Search